Astronomen construeren meest gedetailleerde afbeelding ooit van een ster

Astronomen van het European Southern Observatory hebben de meest gedetailleerde afbeelding ooit van een ster gemaakt. Het gaat om een composietfoto van Antares. Ze hebben ook de snelheden van het materiaal rond de rode superreus in kaart gebracht.

Foto's van onze zon bestaan in overvloed, ook wetenschappelijke opnames door astronomen. Een andere ster op beeld vastleggen, is minder vanzelfsprekend. Toch is dat precies wat astronomen van het European Southern Observatory hebben gedaan. Het resultaat is meteen de meest gedetailleerde afbeelding ooit van een ster die niet onze zon is.

Concreet hebben de astronomen hun pijlen gericht op Antares, een rode superreus in het hart van het sterrenbeeld Schorpioen. Ze deden dat met de Very Large Telescope Interferometer in Chili. Daarbij combineerden ze het licht van liefst 4 telescopen tot een virtuele telescoop met een spiegel van 200 meter in doorsnede.

De astronomen konden de gegeven ook gebruiken om een tweedimensionale snelheidskaart van de atmosfeer van  Antares te maken. Dat is goed voor de eerste kaart in zijn soort, op die van onze zon na.

Meest gelezen