Brussels Airport kent veel stakingen en chaos na aanslagen 22/03, een overzicht.

Na de aanslagen van 22 maart 2016, anderhalf jaar geleden, heeft Brussels Airport te maken gehad met veel stakingen en chaos. Vooral de geloofwaardigheid van de luchthaven kreeg zo een deuk te verwerken. Een overzicht. 

31 maart 2016: Vakbonden van de luchthavenpolitie leggen het werk neer

Alles begint op 31 maart 2016, amper enkele dagen na de aanslagen. De luchthaven is nog niet open, maar het personeel van de luchthavenpolitie heeft een stakingsaanzeg ingediend omdat ze de veiligheid op de luchthaven niet kunnen garanderen. De grootste eis van de bonden was een volledige screening vooraleer passagiers het luchthavengebouw binnengingen. Er werd een akkoord gevonden tussen de vakbonden en de regering. Op 3 april 2016 kon de luchthaven opnieuw haar deuren openen. 

12 april 2016: Luchtverkeersleiders voeren actie

Enkele luchtverkeerleiders van Belgocontrol voerden actie omdat er een nieuw voorstel werd ingediend waarbij de luchtverkeersleiders minstens moeten blijven werken tot de leeftijd van 58 jaar. Normaal is dit tot 55 jaar en kregen ze nog 85 procent van hun loon.

Door deze actie was er amper vliegverkeer mogelijk. Binnen de luchtvaart en de toeristische sector werd er scherp gereageerd vooral omdat deze actie amper een paar weken na de aanslagen gepland zijn en vele luchtverkeersleiders zich ziek hadden gemeld. 

11 mei 2016: Spontane staking van bagage-afhandelaars van Aviapartner

Een spontane staking bij de bagagebehandelaars van Aviapartner zorgde voor chaos op Brussels Airport. Aviapartner is één van de twee bagage-afhandelaars in Zaventem, naast Swissport. De bagagehandelaars weigerden nog bagage in of uit de vliegtuigen te laden, waardoor die niet konden vertrekken, en aankomende passagiers het zonder bagage moesten stellen. De bagage-afhandelaars staakten voornamelijk uit ontevredenheid over hun werkomstandigheden na de aanslag op de luchthaven van 22 maart.

10 juni 2016: Stroomstoring in Brussels Airport

Alle vluchten liepen die dag vertraging op doordat passagiers twee uur lang niet konden inchecken door een stroompanne. Daardoor stonden er ook ellenlange wachtrijen bij de incheckbalies en vele mensen misten hierdoor ook hun vlucht. De storing die twee uur duurde, bleek te zijn veroorzaakt door een defecte hoogspanningscabine. 

17 juni 2016: Staking bij bagage-afhandelaars van Swissport

De werknemers van de bagage-afhandelaars van Swissport hebben die dag het werk neergelegd. De helft van de vertrekkende vluchten vertrekt met vertraging. De luchthaven vraagt aan de reizigers om "zo licht mogelijk te reizen" en indien mogelijk enkel handbagage mee te brengen. Swissport is verantwoordelijk voor 65 procent van de vluchten en doet vooral lange afstandsvluchten. De oorzaak van de staking? Er heerste bij het personeel ongerustheid over het gebrek aan personeel. 

27 juni 2016: Opnieuw korte stroomstoring op Brussels Airport

Een nachtelijke stroomonderbreking heeft problemen veroorzaakt met het bagagesysteem en de informatieborden op Brussels Airport. Het technische probleem werd wel redelijk snel opgelost. 

2 mei 2017: Staking bij bagage-afhandelaars van Swissport

Reizigers moesten opnieuw lang op hun koffers wachten en een aantal vliegtuigen die moesten vertrekken, liepen vertraging op. De oorzaak was een staking bij de bagage-afhandelaars van Swissport die vonden dat er een personeelstekort is bij Swissport. Diezelfde dag werd er al een oplossing gevonden

23 maart 2017: Prikactie bij bagageafhandelaars van Aviapartner

Deze keer hielden de bagage-afhandelaars van Aviapartner een korte prikactie op Brussels Airport. De vakbonden bij Aviapartner klaagden het gebrek aan personeel aan, waardoor de werkdruk zeer hoog ligt. Ook diezelfde dag ging het personeel opnieuw aan de slag.  

15 juni 2017: Stroomonderbreking op Brussels Airport

De luchthaven van Zaventem werd getroffen door een grote stroomonderbreking. Op Twitter meldden verschillende mensen dat ze niet binnen konden op de luchthaven of hun vliegtuig op de tarmac niet konden verlaten. Rond 6.30 uur die ochtend was de stroomstoring opgelost. Bij Brussels Airlines, de grootste vliegtuigmaatschappij op Zaventem, hebben ongeveer 50 vluchten die dag een vertraging opgelopen van meer dan een uur en werden 5 vluchten geannuleerd. Ook zijn 2.000 tot 3.000 stuks bagage toen niet vertrokken.

22 augustus 2017: Staking bagageafhandelaars van Swissport

De staking begon gisterenochtend bij de ochtendploeg van Swissport. Zowel het laden als het lossen van de vertrekkende en aankomende vluchten werd stilgelegd. Oorzaak was de te hoge werkdruk en volgens de vakbonden ook verouderd materieel. Swissport behandelt ongeveer 60 procent van de vluchten op Zaventem. Uiteindelijk werd er een akkoord gevonden, ondertussen schatte Brussels Airport dat gisteren ongeveer 40 procent van de vluchten vertraging opliep door de staking. Die vertraging bedroeg gemiddeld 1 uur en 20 minuten. Een twintigtal vluchten werd afgeschaft. Ongeveer 30.000 passagiers zouden hinder ondervonden hebben. Achtergebleven bagage zal zo snel mogelijk nagestuurd worden.

26/1/2018: Spontane actie bij Aviapartner

Na aanhoudende klachten over de werkdruk, het tekort aan personeel en slechte afspraken met het personeel, besliste het personeel van de bagageafhandelaar Aviapartner om het werk neer te leggen. De vakbonden betreuren de actie, maar snappen de frustraties van het personeel. Enkele vluchten zijn vertraagd.

Meest gelezen