Charlie Hebdo haalt weer uit naar islam, "godsdienst van (eeuwige) vrede"

Een week na de aanslagen in Spanje haalt het Franse satirische weekblad Charlie Hebdo weer fel uit naar de islam. "Islam, religie van vrede", staat er in bloedrode letters, gevolgd door het cynische "eeuwige (vrede)". De cartoon toont een witte bestelwagen en twee overreden mensen in een plas bloed.

Cartoonist Juin heeft niet lang gezocht naar een topic om op de cover te zetten van Charlie Hebdo. Het blad dat in januari 2015 zelf het doelwit was van een bloedige terreuraanslag, blijft met regelmaat de islam hevig bekritiseren. Niet alleen de nieuwe cover gaat over de terreur in Barcelona. Middenin het blad staat ook nog een artikel met de titel "Tourisme ou islamisme, pourquoi choisir?" ("Toerisme of islamisme, waarom kiezen?"). Dat is dan weer een verwijzing naar de topic waarmee Barcelona eerder deze zomer in het nieuws kwam: de plaag van het massatoerisme. 

Charlie Hebdo is niet aan zijn proefstuk toe

De islam is al veel langer een favoriet mikpunt van Charlie Hebdo. Al meer dan tien jaar lang hebben publicaties ophef veroorzaakt onder moslims. In 2006 was het blad een van de tijdschriften in Europa die de Mohammed-cartoons van de Deense krant Jyllands-Posten opnieuw publiceerden. In 2011 bracht Charlie Hebdo eenmalig de editie Charia Hebdo, verwijzend naar de sharia, uit, zogenaamd met de profeet Mohammed als gastredacteur. Na die publicatie werd het blad bekogeld met een molotovcocktail.

Vier jaar later kwamen 12 personeelsleden, onder wie veel cartoonisten, om het leven toen gewapende terroristen de redactie binnendrongen. De schok was groot, veel mensen steunden de getroffen redactie met de leuze "Je suis Charlie". Toch is Charlie Hebdo ook kritiek blijven oogsten, en zeker niet alleen van moslims. Zo waren er omstreden cartoons over de aanslagen in Brussel en Londen, over de dood van het Syrische jongetje Alan Kurdi, of over de aardbeving in het Italiaanse stadje Amatrice. Vrijheid van expressie of slechte smaak? De meningen blijven verdeeld.

"Dit soort associaties zijn erg gevaarlijk"

Ook nu weer heeft de cover al tot felle, negatieve reacties geleid. Charlie Hebdo wordt beschuldigd van islamofobie en racisme. Voormalig minister en woordvoerder van de gewezen Franse president Hollande Stéphane Lefoll vindt het niet kunnen dat Charlie Hebdo anderhalf miljard moslims op één hoop gooit als de groepen terroristen. "Zeggen dat de islam een godsdienst is van vrede, maar in feite beweren dat het een religie van de dood is, is uiterst gevaarlijk", zegt hij.