Donald Trump hekelt "achterbakse media­misleiding" over Charlottesville en heeft "respect voor Kim Jong-un"

De Amerikaanse president Donald Trump heeft een nieuwe campagnebijeenkomst, deze keer in de grensstaat Arizona, aangegrepen om nog eens van leer te trekken tegen de media. Die zouden er niet in geslaagd zijn nauwkeurig te berichten over zijn uitlatingen over de neonazibijeenkomst in Charlottesville en het dodelijke slachtoffer dat daar viel.

"Het is tijd om de achterbakse mediamisleiding te tonen", reageerde Trump fel in Phoenix (Arizona). Daarnaast wil hij ook de rol van de media onderzoeken in het aanstoken van geweld. "De enige mensen die deze haatgroepen een platform geven zijn de media zelf en het fake news", stelde Trump, die een aanzienlijk deel van zijn toespraak wijdde aan hoe slecht de Amerikaanse president begrepen wordt. "Ze schrijven gewoon niet over de feiten, net zoals ze niet willen schrijven dat ik me krachtig uitsprak tegen neonazi's en de KKK."

De enige mensen die deze haatgroepen een platform geven zijn de media zelf

Hij noemde zijn reactie op de gebeurtenissen in Charlottesville "perfect". In zijn reacties had hij onder meer gezegd dat "beide zijden schuld treft" voor het geweld. Eerder in zijn toespraak had hij zijn aanhangers nog omschreven als een "beweging van liefde", om later te melden dat journalisten "niet houden van ons land".  

Over de muur in Mexico

Voor zijn toespraak had hij met de plaatselijke ordediensten de grensstreek bezocht. Zijn speech zou dan ook vooral gaan over migratie, maar dat thema kwam bijna niet aan bod. Over de in zijn campagne aangekondigde muur zei hij dat die er komt, zelfs als hij de regering ervoor moet platleggen.

Hoopgevend over Noord-Korea

Trump haalde ook Noord-Korea aan en klonk zowaar hoopgevend. "Ik respecteer dat Kim Jong-un (de Noord-Koreaanse leider, red.) ons begint te respecteren. En misschien -wellicht niet- komt daar iets positiefs uit."  De spanning tussen de VS en Noord-Korea was de voorbije weken te snijden en de ene sterke woordenwisseling op de andere volgde. Kim Jong-un dreigde met een aanval op het eiland Guam, het stukje VS dat het dichtst bij zijn land ligt. Wat Trump uiteraard niet pikte en hij stak van wal met een heuse oorlogsretoriek.

Politie gebruikt pepperspray tegen betogers

In de zaal zaten duizenden aanhangers van Trump, terwijl op straat duizenden mensen waren opgedaagd om te protesteren. Het protest was vreedzaam, maar nadat de president zijn speech had beëindigd, kwam het toch even tot oproer. Demonstranten begonnen agenten te bekogelen met stenen en flessen. De politie, die massaal was ingezet omdat het de eerste meeting was van Trump na het geweld in Charlottesville, dreef de menigte uiteen met pepperspray. 

Copyright 2017 The Associated Press. All rights reserved.

Meest gelezen