2011 AP

Duitsers halen al hun goud weg uit Parijs

Er ligt geen Duits goud meer in Parijs. De Bundesbank heeft de 91 ton goud die in de Banque de France opgeslagen lag naar Frankfurt getransporteerd. Met deze repatriëring is het plan om de helft van het Duitse goud in Duitsland op te slaan voltooid. Nu bewaart Duitsland wel nog goud in de Federal Reserve Bank in New York en in de Bank of England in Londen.

Het plan van de Bundesbank om meer dan de helft van haar goud in Duitsland op te slaan is drie jaar voor de deadline voltooid. In 2013 werd de stapsgewijze repatriëring van het Duitse goud aangekondigd om vertrouwen in de veiligheid van het goud terug te winnen. Vorig jaar kwam er meer dan 216 ton aan in Frankfurt vanuit New York en vanuit Parijs. De 91 ton die nog in de Banque de France lag is nu dus weer thuis. 

Koude Oorlog

Voor het begin van de operatie lag er minder dan een derde van de Duitse goudschat in Duitsland. Daar is een historische reden voor. Tijdens de Koude Oorlog vond de voorloper van de huidige Bundesbank het veiliger om haar goud ver van de Sovjet-Unie te bewaren voor het geval dat de communisten zouden binnenvallen. Zo werd het grootste deel van het Duitse goud over de centrale banken van de VS, Frankrijk en het Verenigd Koninkrijk verdeeld.

Er werd bovendien gerekend op de mogelijkheid om goud om te zetten in geld in het geval van een crisis. Omdat Duitsland en Frankrijk nu al vijftien jaar dezelfde munteenheid hebben, hield het niet veel steek meer om goud om die reden in Parijs te bewaren. Om die reden blijft er wel nog steeds een voorraad in de Verenigde Staten en in het Verenigd Koninkrijk. Het aantreden van president Trump of Brexit heeft geen invloed gehad op de snelheid van de repatriëring: “De transfers zijn zonder storingen of onregelmatigheden verlopen”, zegt Carl-Ludwig Thiele van de Bundesbank.

Belgisch goud

Duitsland beschikt over een goudschat van 3378 ton, die ongeveer 120 miljard euro waard is. Nu ligt er 1710 ton in Frankfurt, 1236 ton in de Federal Reserve Bank in New York en 432 in de Bank of England. De Duitse goudschat is de op een na grootste ter wereld. De Amerikaanse is meer dan dubbel zo groot. De voorraad goud van België is vijftien keer kleiner: 227,4 ton. Dat goud ligt voornamelijk in Londen opgeslagen. Er liggen kleinere hoeveelheden in Canada en in Zwitserland, bij de Bank of Canada en de Bank voor Internationale Betalingen.

Meest gelezen