This content is subject to copyright.

Duizend euro boete voor toeristen die strandzand meenamen in Sardinië

Op het Italiaanse eiland Sardinië werd aan vier toeristen een boete opgelegd van duizend euro, omdat ze zand en zeeschelpen mee naar huis wilden nemen. Dat is sinds kort bij wet verboden.

De toeristen werden betrapt met twee flessen gevuld met zand en een enveloppe vol met schelpen, tijdens een controle op de luchthaven van Elmas, in de hoofdstad Cagliairi. Sinds 1 augustus is het op Sardinië verboden om zonder toestemming zand, stenen of schelpen mee te nemen of te verkopen. Wie dat toch doet, riskeert een boete van vijfhonderd tot drieduizend euro. 

De maatregel lijkt misschien streng, maar de voorbije jaren hebben lokale inwoners veelvuldig geklaagd over de toenemende diefstal van hun natuurlijke erfgoed. Alleen al in de zomermaanden van 2015 werd op de luchthaven van Elmas zo'n vijf ton strandzand in beslag genomen, melden lokale autoriteiten. Ook op de andere luchthavens van het eiland, in Alghero en Olbia, werden zand, stenen en schelpen in beslag genomen.

Sardinië beroofd en geplunderd

Op een Facebook-pagina genaamd "Sardinië beroofd en geplunderd" werden de afgelopen weken verschillende foto's gedeeld van plastic flessen en tassen vol zand, schelpen en stenen, die in beslag zijn genomen. Het stelen van zand is een misdaad, verklaart de groep, die het zorgvuldige werk van het beveiligingspersoneel prijst.

De stranden van Sardinië kwamen over een periode van miljoenen jaren tot stand, benadrukken natuurbeheerders op het eiland. "Een kleine fles meenemen lijkt misschien geen probleem, maar als alle miljoenen toeristen het zouden doen, dan zouden er jaarlijks tonnen en tonnen van verdwijnen."

Meest gelezen