AP

Executie in Missouri in extremis opgeschort na twijfel over DNA

De gouverneur van de Amerikaanse staat Missouri heeft op het laatste moment de executie van Marcellus Williams tegengehouden. Volgens de advocaat van de terdoodveroordeelde is er nieuw DNA-bewijs.

Williams (48) is veroordeeld voor de moord op een vrouw tijdens een inbraak in 1998. Hij zou haar 43 keer gestoken hebben met een mes met de dood tot gevolg. Volgens de verdediging is er nu echter DNA van een onbekende persoon aangetroffen op het mes.  

Gouverneur Eric Greitens heeft daarop beslist om de zaak opnieuw te onderzoeken. "De doodstraf is de ultieme, permanente straf", zegt hij. "Om die te voltrekken moet Missouri vertrouwen hebben in het antwoord op de schuldvraag."

Er is nu een commissie samengesteld met daarin vijf gepensioneeerde rechters die de zaak opnieuw gaan onderzoeken. Volgens het Openbaar Ministerie is er echter een overweldigende hoeveelheid bewijs tegen Williams en is de kans dat hij wordt vrijgesproken nul.  Mocht dat toch gebeuren, dan komt hij sowieso niet vrij, want hij is ook veroordeeld voor een overval, inbraken en overtredingen van de wapenwet.  

Meest gelezen