Videospeler inladen...

Geens: "Ik vraag dat Belgische moskeeën elke imam die predikt aan Moslimexecutieve melden"

In een poging meer zicht te krijgen op wie precies in Belgische moskeeën predikt, vraagt minister van Justitie Koen Geens (CD&V) de moslimexecutieve om bij elke moskee na te gaan welke imams actief zijn. Dat zegt hij in een reactie op het feit dat de imam achter de aanslagen in Spanje een tijd in ons land predikte.

De aanslagen in Spanje blijven ook in ons land nazinderen, vooral dan omdat imam Abdelbaki Es Satty, het vermoedelijke brein achter de terreurcel, verschillende keren naar ons land reisde en tussen januari en maart 2016 ook in een moskee in Diegem predikte.

Hoewel de leiding van die moskee het gedrag van Es Satty al snel verdacht vond en hem zelf bij de lokale autoriteiten rapporteerde, vindt minister van Justitie Geens niet dat de Staatsveiligheid iets te verwijten valt, zo zegt hij in "Terzake".

In een poging nog beter zicht te krijgen op wie waar predikt, hoopt hij de Moslimexecutieve in te schakelen. "Ik ga de Moslimexecutieve vragen aan elke moskee in België, erkend en niet erkend, elke imam die daar passeert te melden", zegt hij. "De Moslimexecutieve moet die informatie dan aan de Staatsveiligheid doorspelen."

Tegelijk houdt Geens een slag om de arm. "Ik weet niet of de Moslimexecutieve die informatie van elke moskee zal krijgen. Ik kan dat niet eisen.  In ons land geldt godsdienstvrijheid. Dat wil zeggen dat onze erediensten mensen kunnen laten prediken die zij wensen."

Volgens Geens kunnen naast de federale overheid ook de gewesten optreden. "Ook de gewesten kunnen maatregelen met betrekking tot imams nemen. Ik zou graag hebben dat ze enkel erkende imams in moskeeën toelaten. Dat durven ze niet wegens de vrijheid van godsdienst."

"Ik wil niet dat België de schuld op zich neemt"

Dat Es Satty verschillende keren naar ons land kon reizen, vindt Geens niet vreemd. "De man had een verblijfsvergunning", zegt hij. "Hij mocht vrij ons land in. Ik kan het vrije verkeer van personen in Europa niet uitschakelen."

"Ik wil niet dat België de schuld op zich neemt", zegt Geens nog. "Hij was een toevallig passant die door de moslimgemeenschap zelf al snel is verwijderd. We moeten die gemeenschap daarvoor loven. Bovendien heeft de Spaanse overheid ons nooit duidelijk gemaakt dat hij gevaarlijk was, hoewel hij lang in Spanje heeft gewoond."

Meest gelezen