Gezin breekt kist van 800 jaar oud tijdens fotoshoot met kind in museum

In het Verenigd Koninkrijk heeft een gezin een doodskist van 800 jaar oud vernield in een museum. Toen de ouders hun kind in het artefact plaatsten voor een foto viel het van zijn sokkel. Vervolgens vertrokken ze zonder iets te zeggen.

Museumbezoekers die zich misdragen: het museum van de Prittlewell Priory in het Verenigd Koninkrijk kan ervan meespreken. Op 4 augustus slaagde een onvoorzichtig gezin erin een doodskist van liefst 800 jaar oud te vernielen.

Tegen de regels in plaatsten de ouders hun kind over een glazen scheidingswand in het eeuwenoude artefact om een foto te maken. Tijdens dat manoeuvre gleed de kist van haar sokkel en viel ze in stukken uiteen.

Hierna verliet het gezin het museum zonder iets te zeggen. Het waren museumedewerkers die de schade later vaststelden. Het incident is wel door bewakingscamera's vastgelegd.

Zandsteen

"De zorg voor onze collectie is voor ons van het grootste belang", zegt conservator Claire Reed. "Dit geïsoleerde voorval maakt onze museumdienst van streek. Onze medewerkers proberen ons erfgoed op historische sites te beschermen."

De doodskist bestaat uit zandsteen en is in 1921 gevonden op het terrein van de Prittlewell Priory, compleet met een skelet. Waarschijnlijk hoorde het toe aan een van de leidinggevende monniken van weleer. De kist is de enige in haar soort, ook al omdat weinig archeologisch materiaal overblijft van de priorij die in de 13e eeuw is gesticht.

Langs de zijkant vertoont de kist een grote barst door de val. Het museum gaat na hoe het die het beste kan laten herstellen. Aanvankelijk leek het kostenplaatje fiks op te lopen, maar volgens The Guardian zou het voor minder dan 100 pond (108 euro) kunnen. Het museum gaat de kist nu helemaal insluiten zodat bezoekers ze niet meer kunnen aanraken.