AP

Helpen witte straten in de strijd tegen klimaat­opwarming?

De Amerikaanse stad Los Angeles, in de staat Californië, is begonnen met een proefproject waarbij ze de straten voorzien van een witte coating. Hiermee hoopt de lokale overheid dat ze de temperatuur van het asfalt, die kan oplopen tot 60 graden, aanzienlijk kan doen dalen. 

Het is warm in Los Angeles, heel warm. De temperaturen op sommige plekken in deze westelijke staat van de Verenigde Staten kunnen tijdens de zomer oplopen tot boven de 45 graden. Dit doet de temperatuur van het asfalt snel oplopen tot bijna 60 graden.

VRT

Los Angeles heeft al langer te kampen met hoge temperaturen, die door de opwarming van de aarde sterker gaan toenemen. Onderzoek aan de UCLA heeft aangetoond dat het kwik in Los Angeles tegen de helft van deze eeuw extreem de hoogte zal ingaan. Het aantal dagen boven de 35 graden gaat in de San Gabriel Valley, die bekendstaat als een van de warmste valleien van Los Angeles, zelfs verdubbelen. In het stadscentrum van LA zullen ze zelfs verdrievoudigen. Dat bezorgt de lokale overheid heel wat kopzorgen.

Om de temperatuurstijging enigszins toch de baas te kunnen, is de lokale overheid gestart met een  proefproject waarbij ze de straten voorzien van een witte coating. De coating, die trouwens ook gebruikt wordt om gaten op te vullen, kreeg een wit pigment en zorgt ervoor dat de temperatuur aan de oppervlakte aanzienlijk zakt. Metingen hebben getoond dat de witte coating de temperatuur aan de oppervlakte zelfs met 9 graden laat zakken.

Voor de inwoners van Los Angeles is het niet meteen voelbaar, maar de lokale overheid gelooft dat het op termijn zijn effect zal hebben. De stad berekende dat ze op termijn 50 miljoen dollar zullen besparen op kosten die gemaakt zijn om de stad koel te houden zoals het gebruik van airconditioners. 

Hitte-eilandeffect

Het fenomeen dat zich bij hitte in Los Angeles, en bij uitbreiding in alle steden over de hele wereld, voordoet wordt het hitte-eilandeffect genoemd. Bij het hitte-eilandeffect kan de temperatuur in de steden gemiddeld 4 graden hoger liggen dan op het platteland.

Dat heeft vooral te maken met de donkere bouwmaterialen die in de meeste steden gebruikt worden, zoals donker asfalt of donkere voetpaden. Conventionele verhardingsmaterialen zoals asfalt absorberen 60 tot 95 procent van de warmte, amper 5 tot 40 procent van die warmte wordt gereflecteerd. Veel van de hitte blijft gewoon in de stad hangen. 

Een groener LA

Het wit verven van de straten past bij een algemene politiek om de stad in de zomer sneller te helpen afkoelen. Zo worden de bewoners aangemoedigd om een boom te adopteren. Bomen zorgen voor extra schaduw en verkoeling. In 2016 heeft dit gezorgd voor 18.000 extra aangeplante bomen.  Daarnaast heeft de stad aan haar inwoners de oproep gedaan om bij renovaties te kiezen voor daken met lichte kleuren.

Bij ons is zo’n ingreep nog niet aan de orde. Agentschap Wegen en Verkeer meldt dat ze dit niet aan het onderzoeken zijn en dat ze er in de toekomst ook geen plannen mee hebben.  

Meest gelezen