Copyright 2016 The Associated Press. All rights reserved.

Hillary Clinton: "Donald Trump hijgde in mijn nek en joeg me de stuipen op het lijf"

Hillary Clinton houdt nare herinneringen over aan de houding van Donald Trump tijdens het presidentiële debat van 9 oktober vorig jaar. Dat zegt ze in een geluidsfragment waarin ze voorleest uit haar nieuwe boek dat volgende maand verschijnt.

"Dit is niet ok": dat ging door het hoofd van Clinton toen ze op 9 oktober 2016 samen met Trump op het podium in St. Louis stond voor het tweede presidentiële debat in de race naar het Witte Huis. De reden? Telkens de Democrate het woord nam, vatte de Republikein dicht bij haar post.

Te dicht, zegt ze in een geluidsfragment waarmee MSNBC vandaag uitpakt. Daarin leest ze voor uit "What happened", het boek dat ze over de Amerikaanse presidentsverkiezingen van vorig jaar heeft geschreven en dat op 12 september verschijnt.

"Donald Trump stelde zich dreigend achter me op. Twee dagen eerder had de wereld hem horen opscheppen over hoe hij vrouwen vastgrijpt", verwijst ze naar de beruchte "Grab 'm by the pussy"-video. "Nu stonden we op een klein podium en waarheen ik ook wandelde, hij volgde me op de voet. Hij staarde me aan en trok bekken. Het was ongelooflijk ongemakkelijk. Hij stond letterlijk in mijn nek te hijgen. Hij joeg me de stuipen op het lijf."

Waarheen ik ook wandelde, hij volgde me op de voet. Het was ongelooflijk ongemakkelijk.

Vervolgens blikt ze terug op de manier waarop ze toen reageerde. "Het was een van die momenten waarop je wou dat je op de pauzeknop kan drukken en iedereen die toekijkt kan vragen: “Wel, wat zou jij doen?”."

"Blijf je kalm, blijf je glimlachen en doe je voort alsof hij niet voortdurend je persoonlijke ruimte binnendringt? Of draai je je om, kijk je hem in de ogen en zeg je hem luid en duidelijk: “Ga weg, jij engerd. Laat me met rust. Ik weet dat je graag vrouwen intimideert, maar mij kan je niet intimideren. Dus ga weg".”

Ik weet dat je graag vrouwen intimideert, maar mij kan je niet intmideren.

"Ik koos de eerste optie. Ik bleef cool, geholpen door een heel leven waarin ik met moeilijke mannen heb moeten omgaan die mij probeerden af te schudden. Wel greep ik de microfoon extrahard beet."

"Ik vraag me af of ik de tweede optie had moeten kiezen. Het zou vast betere tv hebben opgeleverd. Misschien heb ik de les te hard geleerd kalm te blijven, op mijn tong te bijten, mijn vingernagels in mijn vuist te begraven en de hele tijd te glimlachen om de wereld een beheerst gezicht te tonen."

Misschien heb ik de les kalm te blijven te hard geleerd.

Meest gelezen