Video player inladen...

Jambon wil informanten in moslimgemeenschap en meer controle op autoverhuur

De staatsveiligheid moet meer informanten zoeken in de moslimgemeenschap in ons land. Dat heeft minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon (N-VA) gezegd aan VRT NWS. Daarnaast wil hij ook dat er extra controles komen op huurders bij autoverhuurbedrijven.

De voorbije dagen bleek dat de moslimgemeenschap in Vilvoorde en Diegem zelf aan de politie een onderzoek zou hebben gevraagd naar de imam die het brein zou zijn van de terreurcel achter de aanslagen in Spanje. De vraag voor onderzoek was een goede zaak, maar het kan nog beter, vindt minister Jambon. "Wat het verhaal met de Spaanse imam ons leert is dat we misschien niet alle informatie die in bepaalde gemeenschappen circuleert capteren. Ik denk dat dat een werkpunt is", zei hij in "De ochtend" op Radio 1. "Het is in de eerste plaats een job van de Staatsveiligheid om te bekijken wat daarin verbeterd kan worden. Goede informatiedoorstroming is sowieso cruciaal om maatregelen te kunnen nemen."

Controle huurauto's

Minister Jambon wil ook dat er een betere controle komt op wie een auto huurt. Bij verschillende aanslagen dit jaar, ook bij die in Barcelona en Cambrils vorige week, werd een huurauto of huurbestelwagen gebruikt om op voetgangers in te rijden. Jambon wil het nu voor terroristen moeilijker maken om auto's of bestelwagens te huren. Vooraleer iemand een auto of een bestelwagen kan huren, zou eerst moeten nagekeken worden of de bestuurder ook voorkomt op een zwarte lijst. "We kunnen  daarbij een gelijkaardig systeem toepassen zoals we nu gebruiken bij luchtvaartmaatschappijen en internationale treinverbindingen", denkt Jambon. "Daar vergelijken we nu de passagierslijsten met onze bestaande lijsten met verdachte mensen. Een vergelijkbaar systeem voor autoverhuur is een mogelijkheid. De autoverhuursector is daar ook vragende partij voor." Minister Jambon wil nu werk maken van nieuw overleg met de autoverhuurders.

Autoverhuurders: "wij kunnen geen politieagent spelen"

Volgens Frank Van Gool, directeur van Renta, de federatie van Voertuigen­verhuurders, kan het systeem worden aangepast. Bij lange verhuren geven verhuurders de gegevens nu al door aan de overheid en dit zou binnenkort worden uitgebreid naar alle verhuren, ook de korte. Maar hoe dan ook zal de screening pas gebeuren nadat de verhuur heeft plaatsgevonden. "Wij kunnen geen politieagent spelen in de verhuurkantoren. Het is aan de overheid om na de verhuur de gegevens van de huurders te gaan controleren."

Meest gelezen