BELGA/WAEM

Oppassen voor oplichters op snelwegparkings

De wegpolitie merkt dat er de laatste tijd regelmatig oplichters aan het werk zijn op snelwegparkings. De daders vertellen in het Engels hoe ze bestolen zijn van hun portefeuille en gsm, en vragen daarna geld. Ze beloven daarna het geld terug te storten, maar doen dat dus nooit.

Volgens de federale wegpolitie gebruiken de daders vaak dezelfde werkwijze. Mensen die tanken langs de autosnelweg worden in het Engels aangesproken door een man die zegt dat hij het slachtoffer is van een diefstal waarbij zijn portefeuille en gsm zijn gestolen. Hij toont daarbij ook zijn wagen, die iets verder geparkeerd staat, waar vaak achteraan een kind in zit.

Daarna vraagt de dader om geld, zodat hij kan doorreizen naar het Verenigd Koninkrijk. Wanneer hierop wordt ingegaan, probeert de dader nog meer geld te ontvangen, door onder meer voor te stellen om samen naar een andere geldautomaat te rijden. De dader geeft dan een visitekaartje van een nepfirma, met daarop valse gegevens, of een nepjuweel. Ze beloven het geld terug te storten zodra ze in het Verenigd Koninkrijk zijn. Zo hebben ze enkele dagen de tijd, voor het slachtoffer beseft dat hij zijn geld niet meer zal ontvangen.

Rondtrekkende groep

De daders zijn een rondtrekkende groep, uit het Verenigd Koninkrijk of Ierland. Volgens de federale wegpolitie zijn ze heel opdringerig, verbaal assertief en agressief.  

De politie waarschuwt om geen geld te geven als u wordt aangesproken, maar wel met hen contact op te nemen. Daarbij is het nuttig om de nummerplaat, het merk, het type en de kleur van de auto door te geven.       

Meest gelezen