Copyright 2017 The Associated Press. All rights reserved.

President Angola treedt vrijwillig af, na 38 jaar

Een van de langst zittende presidenten van het Afrikaanse
continent (alleen die van Kameroen en Equatoriaal-Guinea doen beter) zet vandaag vrijwillig een stap opzij, na 38 jaar aan de macht. President José Eduardo dos Santos is vandaag geen kandidaat bij de presidentsverkiezingen. 

Dat Dos Santos dit doet, is vrij ongewoon. De meeste van zijn bejaarde collega’s sterven liever op de troon. Hij heeft zijn fortuin en zijn vrijheid wel in veiligheid gebracht: er ligt een wetsvoorstel klaar dat hem levenslange immuniteit tegen vervolging verzekert. En dat is nodig, want Dos Santos is een van de corruptste presidenten ter wereld. Miljarden dollars aan oliegeld zijn in zijn zakken en die van zijn familie verdwenen. Zijn dochter leidt sinds kort het Angolese staatsoliebedrijf en staat bekend als de rijkste vrouw van Afrika.

Met het vertrek van Dos Santos slaat Angola een belangrijke bladzijde in zijn geschiedenis om. De meeste Angolezen kunnen zich geen andere president herinneren. Hij kwam aan de macht kort na de onafhankelijkheid van Portugal en leidde het leger tijdens een van de langste en bloedigste burgeroorlogen die Afrika gekend heeft: 27 jaar lang. Tot zijn elitetroepen er een einde aan maakten door de Unita-rebellenleider Jonas Savimbi te vermoorden. We schrijven 2002.

Daarna maakte Dos Santos van Angola een van de snelst groeiende economieën in Afrika, dankzij de torenhoge olieprijzen (Angola is een grote olie-exporteur) en de diamanthandel. Maar hij beëindigt zijn presidentschap met een economie in crisis, door de ingestorte prijzen van diezelfde olie.

Door die crisis zouden de presidentsverkiezingen misschien nog een beetje spannend kunnen worden. Een nieuwe oppositiepartij die vooral de jeugd aanspreekt en ten strijde trekt tegen corruptie, stijgt in de opiniepeilingen. Maar toch gaan iedereen uit van een overwinning van de compleet kleurloze en volgzame bureaucraat João Lourenço. Hij is de kandidaat van de regeringspartij, en is uiteraard uitgekozen door Dos Santos zelf. 

Meest gelezen