Video player inladen...

Bonte: "Ik val van de ene verbazing in de andere, dat Spanje nu doet alsof er geen informatie opgevraagd werd"

De burgemeester van Vilvoorde, Hans Bonte, is formeel: zijn politiediensten hebben contact opgenomen met hun collega's in Barcelona. Nochtans zeggen de Spaanse nationale politie en de Guardia Civil dat ze nooit een vraag van Belgische autoriteiten gekregen hebben over de imam Abdelbaki Es Satty, het vermoedelijke brein achter de aanslagen in Barcelona en Cambrils. 

De communicatie tussen de Belgische en de Spaanse politiediensten is hot news in Spanje. In verschillende Spaanse kranten wordt Hans Bonte vandaag geciteerd naar aanleiding van zijn verklaringen van de voorbije dagen. Volgens Bonte hebben de Belgische autoriteiten in 2016 aan “een politiekorps” in Spanje gevraagd of imam Es Satty banden had met islamistische terreurorganisaties. Daar heeft Spanje op 8 maart 2016 negatief op geantwoord. Spaanse media vragen zich af waarom die achterdocht vanuit België geen bel heeft doen rinkelen bij de Spaanse veiligheidsdiensten: waarom gingen zij niet aan de slag met die informatie?

De inhoud van de communicatie tussen de politiediensten van beide landen is niet vrijgeven en we weten ook niet precies via welk korps de communicatie is verlopen. De Spaanse nationale politie en de Guardia Civil hebben alvast laten weten, via het Spaanse persagentschap EFE, dat zij geen vragen kregen van de Belgische autoriteiten. Ook de Spaanse minister van Binnenlandse Zaken, Juan Ignacio Zoido, heeft dit formeel ontkend.

Maar Hans Bonte is formeel: “Onze lokale politie heeft rechtstreeks contact gehad met een Barcelonese dienst. Die info werd gedeeld via de nationale databanken en de lokale taskforce, waar ook het parket, de federale politie en de staatsveiligheid bij betrokken zijn. Of onze federale diensten of de staatsveiligheid dat verder hebben opgenomen richting Spanje kan ik niet bevestigen.” Maar van het rechtstreekse contact tussen de lokale politie en een dienst in Barcelona is Bonte dus in elk geval zeker. Meer nog: hij laat weten dat er na lang aandringen geruststellende informatie vanuit Barcelona kwam. "Ik val van de ene verbazing in de andere, dat men in Spanje nu doet alsof er geen informatie opgevraagd werd", zegt hij aan VRT NWS. 

Spaans communautair tintje

Volgens Bonte hebben de Belgische autoriteiten dus gecommuniceerd met de politiediensten op het Catalaanse beleidsniveau. En zo krijgt de kwestie een communautair tintje. Er kwam al kritiek dat er wat schort aan de uitwisseling van inlichtingen tussen de Catalaanse en de Spaanse politiediensten. Al sinds 2008 vervangen de Mossos d’Esquadra de Guardia Civil in Catalonië. Ze vormen dus de eigen politiedienst van de autonome regio. De dienst werkt onafhankelijk van de federale politie en staat los van Binnenlandse Zaken. Als nu blijkt dat de communicatie via de Catalanen is verlopen, dan is dat koren op de molen van Madrid.

"Wel degelijk tekenen van radicalisering"

Volgens El País bevestigen bronnen bij de Spaanse antiterreurdiensten dat er over Es Satty inderdaad geen “gerechtelijk dossier” bestond over mogelijke banden met terreur. De krant stelt zich daar vragen bij, want Es Satty bleek verschillende leden te kennen van een terreurcel die in 2006 ontmanteld werd in Vilanova i la Geltrú, bij Barcelona. Het ging om een gevaarlijke bende die strijders naar Irak stuurde. Eén van die terroristen was Es Satty’s neef, maar er werd geen bewijs gevonden dat Es Satty aan de criminele activiteiten van die terreurcel linkte.

El País citeert ook verschillende bronnen die bevestigen dat er de voorbije jaren wel degelijk tekenen van radicalisering waren bij de imam. Na een gevangenisstraf van vier jaar (2010-2014) voor handel in hasj, was de man plots heel religieus geworden en dat viel op, zeker in een stadje als Vilanova. Een islamexpert die anoniem wil blijven, vindt ook dat er knipperlichten hadden moeten flikkeren toen Es Satty naar Ripoll ging, weet El País. “Zijn gevangenisstraf, zijn bekering en het feit dat hij naar één van de brandpunten van het jihadisme in Europa was gereisd (nvdr. hiermee bedoelen ze België) en daarvan terugkeerde als imam.”

Meest gelezen