Treinreis of vlucht duurder voor één persoon dan voor twee

Alleen op reis gaan kan behoorlijk duur uitdraaien. Hotels rekenen vaak een toeslag aan als een kamer voor twee personen door één iemand wordt bezet. Trein- en vliegtickets blijken nu ook soms duurder te zijn voor één persoon. Dat schrijft De Morgen. Carla Dejonghe (Open VLD) van All1, een belangenvereniging voor ‘alleenwoners’, wil dit aankaarten: “Wij zijn een groeiende groep waarmee de sector rekening moet houden”.

Er zijn niet alleen promoties die enkel geldig zijn als er twee plaatsen geboekt worden, maar vlieg- of treintickets draaien soms ook duurder uit voor één persoon. Het doet denken aan de toeslag die veel hotels aanrekenen als ze een dubbel als een single moeten verkopen. “Ik begrijp de logica van hoteliers. Het is minder interessant om één persoon in een kamer voor twee personen te hebben”, zegt Dejonghe aan VRT NWS. 

Die conclusie gaat niet op voor transportmaatschappijen, vindt ze: “Eén persoon neemt toch maar één plaats in? Ik begrijp dat ze zich op een bepaald publiek richten, maar alleenwoners vormen volgens alle statistieken een groeiende groep waarmee de sector rekening zal moeten houden.”

Veel kan er niet ondernomen worden om het verschil in prijs voor een treinrit of vlucht te bestrijden. “De maatschappijen doen niets wat niet mag. Nu moeten we gewoon veel lawaai maken om de aandacht erop te vestigen dat dit niet eerlijk is.”

Meest gelezen