AFP or licensors

VN-diplomaat waarschuwt voor dreigende genocide in Centraal-Afrikaanse Republiek

Volgens VN-noodhulpcoördinator Stephen O'Brien dreigt er een genocide in de Centraal-Afrikaanse Republiek. Dat heeft hij gisteren gezegd na een bezoek aan het straatarme land, dat al jaren door sektarisch geweld wordt verscheurd.

In een interview met Associated Press stelde O’Brien dat de aanvallen van milities om etnische of religieuze redenen sterk zijn toegenomen. “Een verschrikkelijke ontwikkeling”, noemt hij dat.  "Er zijn vroege voortekenen dat er een genocide zal plaatsvinden", waarschuwde O'Brien, nadat hij eerst de VN-Veiligheidsraad over zijn ervaringen had geïnformeerd.

Tijdens een bezoek aan de stad Bangassou vorige maand zag de VN-diplomaat naar eigen zeggen hoe 2.000 moslims gevangenzaten in een katholieke kerk, waar ze naartoe gevlucht waren nadat hun huizen waren platgebrand door christelijke milities. "Militieleden lagen gewoon te wachten om ze af te slachten als ze naar buiten zouden komen”, getuigde O'Brien. “En alle huizen van christenen werden gespaard.”

Jarenlange burgeroorlog

De Centraal-Afrikaanse Republiek, een van de armste landen ter wereld, wordt al jaren door geweld geteisterd, sinds de christelijke president François Bozizé in 2013 door voornamelijk islamitische Seleka-rebellen werd afgezet. Christelijke Anti-Balaka-milities namen daarop de wapens op tegen de islamitische rebellen, het startschot van een bloedige burgeroorlog.

Het etnisch-religieuze conflict eiste intussen al duizenden mensenlevens en dwong honderdduizenden anderen om hun huis te verlaten. Vooral moslims zijn naar het noorden van het land gevlucht, of de grens over, naar Tsjaad en Kameroen.

"Dit neigt naar etnische zuivering"

Hoewel verschillende gewapende groepen in juni nog een vredesakkoord hebben getekend, is het sektarische geweld in het centrum en zuidoosten van het land de voorbije maanden blijven escaleren. Ondanks de aanwezigheid van zo’n 12.000 VN-blauwhelmen zijn sinds mei van dit jaar zijn al meer dan 300 mensen gedood en meer dan 100.000 mensen uit hun huis verdreven.

"De escalatie is zeer reëel”, waarschuwt O’Brien. “We zien dingen waar we al langs niets over gehoord hebben. Dit neigt naar een zeer diepe etnische zuivering.”

O’Brien stelt dat het zijn bijzondere plicht was om de VN-Veiligheidsraad in te lichten over wat hij in Bangassou heeft gezien. Het stadje wordt namelijk beschermd door blauwhelmen uit het overwegend islamitische Marokko. Die worden door christelijke milities bestempeld als legitiem doelwit, omdat ze de moslimbevolking zouden beschermen.

Meest gelezen