Voedselagentschap controleerde al 1.000 winkels en restaurants op eieren met fipronil

Het Federaal Voedselagentschap heeft al meer dan duizend restaurants en winkels gecontroleerd op eieren met de giftige stof fipronil. Dat meldt "VTM Nieuws" en het nieuws is ons bevestigd. Er zijn ook al tien processen-verbaal uitgeschreven. 

Producenten van eieren die mogelijk besmet zijn met fipronil moeten aan hun klanten laten weten dat ze de eieren niet mogen verkopen of gebruiken. Die klanten waren op hun beurt verplicht de eieren te vernietigen. 

"Als Voedselagentschap controleren wij of dat ook gebeurt", zegt Katrien Stragier van het Voedselagentschap aan VRT NWS. "Ondertussen zijn er al meer dan duizend controles uitgevoerd in de distributiesector. Het gaat dan vaak om winkels of restaurants."

Bij al die controles zijn er in totaal 10 processen-verbaal uitgeschreven. Dat kan zijn omdat een winkel of restaurant de eieren niet heeft vernietigd, maar ook omdat ze niet op de hoogte zijn gebracht. In het laatste geval is de producent verantwoordelijk en wordt hij op het matje geroepen.

De tien personen riskeren een boete tussen de 200 en de 2.400 euro.