Video player inladen...

Moskee Diegem: "Duidelijk gemaakt dat er geen plaats was voor verdachte imam"

De voorzitter van de moskee in Diegem heeft in een statement gereageerd op het feit dat de imam - het vermoedelijke brein achter de aanslagen in Spanje - een tijdlang preekte in zijn moskee. "Abdelbaki Es Satty gedroeg zich verdacht, en we hebben duidelijk gemaakt dat er geen plaats voor hem was."

Een aangeslagen Soliman Akaychouch, al dertig jaar voorzitter van de moskee in Diegem, wil in de eerste plaats zijn medeleven betuigen aan de slachtoffers van de aanslagen. De vermoedelijke spilfiguur achter die aanslagen, imam Abdelbaki Es Satty heeft tussen januari en maart 2016 gepreekt in zijn moskee. "Hij kwam naar hier met de vraag voor een baan. Maar hij gedroeg zich verdacht, hij kon geen attest van goede zeden voorleggen. We zijn naar de bevoegde autoriteiten gestapt en hebben hem duidelijk gemaakt dat er geen plaats voor hem was." Nadien heeft Akaychouch nooit meer iets van Es Satty gehoord, hoewel hij nog een aantal keren naar België gereisd zou zijn.

Dat verhaal beaamt ook de burgemeester van Diegem. "De imam uit Spanje preekte feller, extremer. Hij viel de westerse waarden - bijvoorbeeld Valentijn - aan." De vraag die zich volgens de burgemeester aandient: waarom kwam hij zich in een kleine moskee aanbieden? "Dit is geen normale uitvalsbasis, hij was ook niet ingeschreven in de gemeente, wat eigenaardig is." De burgemeester stelt dat nooit gebleken is dat hij hier een aanslag beraamde. Ook heeft hij geen jongeren bereikt met zijn preken. "Een geluk bij een ongeluk."

Meest gelezen