Wie is "Rocket Madsen", de beruchte Deense uitvinder en moordverdachte?

Denemarken en Zweden zijn al sinds de zomer in de ban van de moord op journaliste Kim Wall. Na de romp van de Zweedse vrouw, werden nu ook het hoofd en de benen van de journaliste teruggevonden. Hoofdverdachte in de zaak is de uitvinder Peter Madsen. Maar wie is die beruchte Deense duikbotenbouwer?

Op zijn website noemt Peter Madsen zichzelf een "inventrepaneur",  een uitvinder-ondernemer die "extreme machines ontwerpt, samen met ontwerpers en technici". Hij is naar eigen zeggen gepassioneerd door "reizen naar onbekende werelden".

De 46-jarige Deen staat bekend als een autodidact en hobbyuitvinder, maar over zijn persoonlijke leven is heel weinig bekend.  Naar eigen zeggen was hij al op jonge leeftijd geobsedeerd door ruimtevaart, maar door zijn gebrek aan discipline heeft hij nooit een opleiding afgemaakt. Dus deed hij al zijn technische en wetenschappelijke kennis op door zelfstudie.

Vanaf 2002 werkte Madsen samen met een team van vrijwilligers aan een aantal zelfgebouwde onderzeeërs. Zijn derde creatie, de 18 meter lange UC3 Nautilus, werd in 2008 voor het eerst voorgesteld aan het publiek. De uitvinder noemde die toen "de grootste onderzeeër die in eigen beheer werd gebouwd".

2017 Ole Jensen

Ruimtevaart

In datzelfde jaar besliste Madsen om zich toe te leggen op zijn andere passie: ruimtevaart. Samen met Kristian von Bengtson richtte hij Copenhagen Suborbitals op, 's werelds eerste non-profit ruimteorganisatie. Het doel van de mannen was om een eenpersoonsraket te ontwikkelen, waarmee ze tot honderd kilometer van de aarde kunnen komen. Zijn ambitie leverde Madsen in Denemarken de bijnaam "Rocket Madsen" op. 

In 2013 slaagden Madsen en von Bengtson erin een raket te lanceren tot 8,3 kilometer hoogte, maar een jaar later kwam het tot ruzie tussen beide techneuten. Madsen verliet daarop het Copenhagen Suborbitals, om kort daarop zijn Rocket Madsen Space Lab op te richten in Kopenhagen. Madsens ambitie bleef dezelfde: een mens de ruimte inschieten en veilig terugbrengen naar de aarde.  

This content is subject to copyright.

Vloek

In tussentijd bleef Madsen samen met een groep vrijwilligers sleutelen aan zijn onderzeeër Nautilus. Maar nadat er in 2015 een conflict was ontstaan tussen de uitvinder en zijn team, werd de onderzeeër volledig eigendom van Madsen. Hij liet nog een laatste bericht na voor zijn vrijwilligers: "Als je denkt dat er een vloek rust op de Nautilus, die vloek ben ik. Er zal nooit vrede zijn op de Nautilus zolang ik besta."

In april van dit jaar, bijna tien jaar nadat de duikboot voor het eerst werd voorgesteld, besloot Madsen om de Nautilus opnieuw te water te laten. Voor freelance journaliste Kim Wall reden om een reportage te maken over de uitvinder en zijn onderzeeër.  Op 10 augustus stapte Wall samen met Madsen aan boord van de Nautilus, voor de eerste testvaart van de boot. Het was de laatste keer dat ze levend werd gezien.

Meest gelezen