Al-Masira TV via AP

Zeker 30 doden bij bombardementen in Jemen

Bij luchtbombardementen in en rond de Jemenitische hoofdstad Sanaa zijn minstens 30 doden gevallen. Dat gebied is onder controle van de Houthi-rebellen. De rebellen schrijven de luchtaanvallen toe aan de Arabische coalitie onder leiding van Saudi-Arabië.

De luchtaanvallen troffen zowel Houthi-rebellen als burgers. De meeste slachtoffers vielen in een hotel in Arhab, 35 kilometer ten noorden van de hoofdstad Sanaa.

Om hoeveel slachtoffers het precies gaat is nog niet officieel bevestigd. Ooggetuigen, ziekenhuisbronnen en media geleid door de Houthi-rebellen hebben het over minstens 30 doden, maar ze vermoeden dat er tot 60 dodelijke slachtoffers gevallen zijn. De dodentol loopt mogelijk nog op, want vele lichamen liggen nog onder het puin.

Ooggetuigen spreken ook over een andere luchtaanval op een paar kilometer van datzelfde hotel, bij een checkpoint van de Houthi-rebellen. Dat schrijft het Amerikaanse persagentschap AP.

Volgens het agentschap Saba, dat gecontroleerd wordt door de rebellen, zijn de luchtaanvallen het werk van de Arabische coalitie onder leiding van Saudi-Arabië.

Al twee jaar bloedige burgeroorlog

In de twee jaar dat de burgeroorlog in Jemen woedt, heeft de Arabische militaire coalitie al meerdere luchthaanvallen uitgevoerd. Twee maanden geleden vielen nog 25 doden bij een luchtbombardement op een markt in het noorden van Jemen. Het bombardement werd ook toen toegeschreven aan de Arabische coalitie. 

De coalitie steunt de Jemenitische regering die in maart 2015 door de Houthi-rebellen uit de hoofdstad werd verdreven. Huidig president Abd Rabbuh Mansur al-Hadi zetelt nu met zijn regering in de zuidelijke havenstad Aden. Grote delen van het land zijn nog onder controle van de rebellen.

Het conflict in Jemen duurt al twee jaar. Bij dat conflict zouden al meer dan tienduizend burgers omgekomen zijn. Bovendien wordt het land ook geteisterd door een cholera-epidemie en hongersnood.

Meest gelezen