Videospeler inladen...

Catalaanse politie bevestigt "informeel contact" met collega's in Vilvoorde

De Catalaanse politie bevestigt dat ze contact heeft gehad met de politie van Vilvoorde, die vroeg naar gegevens over imam Abdelbaki Es Satty.  Volgens de Catalanen ging het om een "informeel overleg". De kwestie blijft het nieuws in Spanje beheersen en drijft de spanningen tussen Madrid en Catalonië op de spits.

Bij welk Spaans korps heeft de politie van Vilvoorde vorig jaar inlichtingen ingewonnen over imam Abdelbaki Es Satty, die vandaag gezien wordt als het brein achter de aanslagen in Barcelona en Cambrils? De vraag is al enkele dagen hot news in Spanje.

Terwijl de Catalaanse overheid in eerste instantie aangaf dat ze niet gewaarschuwd was over de iman, heeft ze intussen toegegeven dat er e-mailverkeer is geweest tussen de politiediensten van Vilvoorde en de zogenoemde Mossos d'Esquadra, het politiekorps van Catalonië. 

Op 8 maart 2016 heeft een agent van de Catalaanse politiedienst Mossos d'Esquadra via mail geantwoord op de vraag van de politie van Vilvoorde, zo vernam de krant El País bij de antiterreurcel. In de mail stond dat er geen gegevens bekend waren over een mogelijke radicalisering van de imam. Wel had de politie weet van een naamgenoot die bekend stond voor banden met een jihadistische organisatie, maar het ging niet om dezelfde persoon.

De Catalaanse overheid beklemtoont dat het gaat om een "informeel overleg" tussen twee agenten die elkaar al kennen van internationale congressen die ze beiden eerder hebben bijgewoond. "In geen geval ging het om een waarschuwing of mededeling", klinkt het. "Officiële communicatie gebeurt langs andere kanalen."

Spanningen tussen Madrid en Catalonië lopen op

Nu blijkt dat de communicatie via de Catalaanse politiedienst Mossos d'Esquadra is verlopen, is dat koren op de molen van Madrid. De kwestie krijgt steeds meer een communautair karakter en drijft de spanningen tussen Madrid en Catalonië op de spits.

Al sinds 2008 vervangen de Mossos d’Esquadra de Guardia Civil in Catalonië. Ze vormen dus de eigen politiedienst van de autonome regio. De dienst werkt onafhankelijk van de federale politie en staat los van Binnenlandse Zaken. Al eerder was er kritiek dat er wat schort aan de uitwisseling van inlichtingen tussen de Catalaanse en de Spaanse politiediensten.

Die kritiek klinkt nu nog heviger. Volgens de krant El País blijkt uit bronnen bij de Spaanse antiterreurcel dat noch het ministerie van Binnenlandse Zaken, noch de Belgische federale politie op de hoogte is gebracht van de informatie in het mailverkeer tussen de twee agenten.  De communicatie bleef beperkt tot het lokale niveau. "Noch in België, noch in Spanje raakte ze op een hoger niveau."

De Spaanse krant benadrukt overigens ook dat de Catalaanse agent die de mail naar Vilvoorde verstuurde, niet zomaar "een agent" is, maar de nummer 2 van de informatiedienst van de Mossos d'Esquadra. 

Mustafa Es Satty, familielid van imam van Ripoll

De naamgenoot van Abdelbaki Es Satty, naar wie de Catalaanse agent in zijn mail verwijst, is volgens de krant Mustafa Es Satty, familielid van de imam van Ripoll. Mustafa Es Satty werkte een tijd als imam, weliswaar als invaller, in een andere moskee in Catalonië. Hij zou ook een tijdlang in hetzelfde appartement hebben verbleven waar zich twee terroristen ophielden die rechtstreeks betrokken waren bij de aanslagen van 11 maart 2004 in Madrid.

De man werd aangehouden tijdens de zogenoemde operatie Chacal (Jakhals), volgend op de aanslagen van 2004. Tijdens dat onderzoek dook ook de naam op van Abdelbaki Es Satty, maar hij werd destijds niet vervolgd.

Tussen 2010 en 2014 zat Abdelbaki Es Satty wel in de gevangenis voor drugshandel. Hij werd veroordeeld omdat hij 120 kilo hasj verhandelde.

Het verleden van de imam uit Ripoll, gekoppeld aan de achterdocht vanuit België, hadden de veiligheidsdiensten in Spanje moeten alarmeren, vinden de Spaanse media. 

Meest gelezen