Flip Franssen

Tot 2 miljoen euro naar onderzoek voor nieuwe behandeling baarmoeder- en baarmoederhalskanker

Kom op tegen Kanker, het Antikankerfonds en vier grote ziekenhuizen werken samen voor een onderzoek naar een nieuwe behandeling voor baarmoeder- en baarmoederhalskanker. Daarin worden goedkope, bestaande geneesmiddelen gecombineerd met immuuntherapie.

“De totale kost van het onderzoek zal tussen de 1.250.000 en 2 miljoen euro bedragen. De kostprijs is variabel omdat die afhankelijk is van verschillende factoren zoals patiënten die afhaken, kosten voor screening en de uitkomst van de analyses. Daarom wordt er telkens een schatting gemaakt,” weet Roeline Ham van het Antikankerfonds. 

Kom op tegen Kanker stopt 640.000 euro in het kankerproject. Het Antikankerfonds zorgt voor de bijkomende fondsen en coördineert het wetenschappelijke onderzoek. De eerste resultaten worden binnen twee jaar verwacht.

Verbetering immuuntherapie 

De studie in kwestie is de in juli gelanceerde PRIMMO-studie. Daarin wordt immuuntherapie bij baarmoeder- en baarmoederhalskankerpatiënten versterkt. Immuuntherapie, dat het eigen afweersysteem van de patiënt inschakelt, is een dure behandeling, en verbetering is daarom extra interessant, klinkt het. Bovenop de immuuntherapie krijgen de testpersonen vijf bestaande, goedkope geneesmiddelen. Elk middel draagt op een bepaalde manier zijn steentje bij in het ingewikkelde pad van ziektebestrijding.

Nieuwe therapie kan snel ingevoerd worden 

Kom op tegen Kanker zegt dat de studie zich specifiek richt op patiënten met baarmoeder- en baarmoederhalskanker, maar dat ze na een succesvolle testfase ook voor andere kankers interessant kan zijn. Het zou vooral belangrijk zijn dat de nieuwe therapie na een gunstige evaluatie snel kan ingevoerd worden, omdat de vijf aanvullende medicijnen al beschikbaar zijn op de markt.

"Kom op tegen Kanker investeert graag in dit project, omdat het volledig aansluit bij onze visie op onderzoek", zegt algemeen directeur Marc Michils. "Het gaat om een studie waarbij de kankerpatiënt centraal staat en die een directe impact heeft op de behandeling en overlevingskansen."

Meest gelezen