Video player inladen...

Acht wandelaars vermist na aardverschuiving in Zwitserland

Acht wandelaars zijn vermist na een enorme grondverschuiving met rotsen en puingesteente in het kanton Graubünden, in de Zwitserse Alpen. Het gaat om Duitsers, Oostenrijkers en Zwitsers. Dat deelde de kantonpolitie vandaag mee. 

"In de regio Val Bondasca zijn acht personen die ter plaatse waren op het moment van de verschuiving, niet teruggevonden kunnen worden", meldde de politie vandaag.  

De acht wandelaars raakten vermist nadat gisteren omstreeks halftien een enorme stroom steenslag van de 3.369 meter hoge Piz Cengalo naar beneden was gedonderd. Volgens schattingen ging het om vier miljoen kubieke meter rotsen en puin. 

De grijze massa schoof langs het bergdorpje Bondo, aan de grens met Italië, voorbij. De 100 inwoners van het dorp werden door de politie in veiligheid gebracht. Niemand raakte er gewond, omdat er in het dorp een alarm afging voor dergelijke natuurrampen.

Zoektocht met helikopters

Het Bondasca-dal, op 35 kilometer ten zuidwesten van Sankt-Moritz, is een populair wandel- en klimgebied. In de regio staan twee berghutten. Bewoners en bezoekers en enkele wandelaars van de hutten werden gisteren al met een helikopter naar het dal gebracht.

Brandweer, politie, leger en civiele bescherming hebben in totaal 121 manschappen ingezet bij de zoektocht naar de vermisten. De zoektocht naar de wandelaars gebeurt voornamelijk met helikopters. Boven de plaats van de ramp is een vliegverbod uitgeroepen, zodat de hulpdiensten ongehinderd kunnen werken.

Zes vermisten teruggevonden

Of de vermisten, die niet samen onderweg waren, door vallende rotsblokken zijn geraakt, meegesleurd door de steenslag of enkel zijn afgesneden van hun terugweg, is nog niet duidelijk. 

Zes andere wandelaars, die ook als vermist waren opgegeven, zijn ongedeerd in Italië opgedoken. Dat heeft een woordvoerster van de politie in het kanton Graubünden deze avond bekend gemaakt.

Meest gelezen