Belga

Air Belgium en VLM Airlines wachten nog steeds op vliegvergunning

Voor twee Belgische luchtvaartbedrijven is het nu al een jaar wachten op een vliegvergunning. Air Belgium en SHS Aviation (VLM Airlines) dienden respectievelijk in augustus en september 2016 bij de FOD Mobiliteit een aanvraag in voor een exploitatie- en vliegvergunning. Maar na twaalf maanden is die er nog steeds niet.

Naar de reden waarom de toekenning zo lang op zich laat wachten, is het gissen. “Wij communiceren niet over lopende dossiers”, klinkt het bij de bevoegde dienst van het directoraat-generaal Luchtvaart. Zowel Air Belgium als VLM Airlines hadden gehoopt nog dit najaar van start te kunnen gaan met hun vliegactiviteiten, maar die hoop slinkt nu met de dag. Eind oktober gaat in de luchtvaartsector immers het winterseizoen van start.

Om slots (de tijdsperiode waarbinnen een vliegtuig mag opstijgen of landen op een luchthaven) te verkrijgen, moeten luchtvaartmaatschappijen eveneens een aanvraagdossier indienen, maar dat kan niet zolang ze niet over de noodzakelijke exploitatievergunning beschikken. En minstens even belangrijk is de verkoop van vliegtickets, maar ook die kan niet van start gaan zonder een vliegvergunning of AOC (air operator's certificate).

"Nu 55 mensen in dienst, hadden er makkelijk paar 100 meer kunnen zijn"

Air Belgium wil op korte termijn naast Hongkong ook andere steden in China aanvliegen. Aanvankelijk was de ambitie om die vluchten voor de zomervakantie te starten, maar die doelstelling werd niet gehaald. Bij Air Belgium zijn zo'n 50 mensen aan de slag.

Ook SHS Antwerp Aviation mikt op de Chinese markt. Intussen heeft VLM Airlines 55 mensen in dienst, waarvan 45 in België. “Dat hadden er gemakkelijk al een paar honderd meer kunnen zijn indien we ook over de Belgische AOC zouden beschikken”, zegt SHS-topman Harm Prins.

Twaalf maanden na het indienen van hun aanvraagdossier hopen Air Belgium en SHS Aviation (VLM Airlines) in de komende weken hun vliegvergunning te krijgen van de FOD Mobiliteit. 

Meest gelezen