Belga

Atacama-woestijn, droogste plek op aarde, staat opnieuw in bloei

De Atacama-woestijn in het noorden van Chili staat opnieuw in bloei. Normaal doet het fenomeen zich maar eens in de vijf tot zeven jaar voor, maar nu is het nog maar van 2015 geleden.  

Er groeien meer dan 200 soorten planten in het gebied. De bloei is het gevolg van intense en onverwachte regenval in de winter. Het water bereikt dan de zaden die in de grond een soort winterslaap houden.  

Het spektakel lokt telkens veel toeristen en plantenliefhebbers uit binnen- en buitenland naar de woestijn.  De toeristische dienst hoopt dat de komende weken nog meer verschillende soorten zullen uitkomen.

De Atacama is een 970 kilometer lange, zeer droge, woestijn in het noorden van Chili, grotendeels in de regio Atacama tussen Arica in het noorden en La Serena in het zuiden. De woestijn ligt op 610 meter boven zeeniveau en krijgt minder dan 5 millimeter neerslag per jaar. Het is er 50 keer zo droog als in Death Valley in Californië. Het is wel een van de minder hete woestijnen op aarde. In 2015 kwam de woestijn tot bloei na de doortocht van orkaan Patricia.

Belga

Meest gelezen