België veroordeelt sloop van school in Palestijns bezet gebied

Op de Westelijke Jordaanoever is een Palestijnse school daags voor de start van het nieuwe schooljaar vernield door het Israëlische leger. Het schooltje was gefinancierd door ons land en andere internationale donoren. "Onaanvaardbaar", zeggen de ministers De Croo en Reynders.  "Door zulke humanitaire projecten te ondermijnen, schendt Israël zijn internationale verplichtingen als bezettingsmacht."

Het mobiele schooltje ligt in Jubbet Al Dib, in de buurt van Betlehem. Het had deze week de deuren moeten openen, want dan begint het nieuwe schooljaar voor de ruim 60 kinderen die er les zouden volgen. Maar dat kan nu niet gebeuren, want de Israëlische overheid heeft het schooltje vernield, nadat ze eerder ook al zonnepanelen in beslag had genomen die stroom leveren aan een andere school in de buurt.

"Onaanvaardbaar", reageren minister van Ontwikkelingssamenwerking De Croo en minister van Buitenlandse Zaken Reynders. "Belgische projecten zoals dit zijn bedoeld om humanitaire noden te lenigen. Ze worden uitgevoerd in strikte overeenstemming met het internationale humanitaire recht. Met de vernieling van deze deels door België gefinancierde infrastructuur schendt Israël zijn internationale  verplichtingen als bezettingsmacht. Wij protesteren daar in alle heftigheid tegen."

"Vermijden dat opnieuw een verloren generatie opgroeit"

België gaat Israël niet alleen om een verklaring, maar ook om een vergoeding vragen voor de vernielingen. "Dit gebeurt jammer genoeg opnieuw en opnieuw, maar dat mag ons land en andere Europese landen er niet van weerhouden om mensen in nood te helpen", vindt De Croo.

"De Palestijnse bevolking in dat gebied leeft in erbarmelijke omstandigheden. Als we willen vermijden dat daar opnieuw een verloren generatie opgroeit die geen enkel perspectief heeft en een enorm negatief beeld krijgt van de westerse wereld,  dan moeten we toegang bieden tot onderwijs. Dat zal ons land blijven doen."

Meest gelezen