AP

Biggetjes belanden op barbecue van brandweermannen die hen hebben gered

Brandweermannen uit het Engelse dorp Pewsey hebben een opmerkelijk, maar ophefmakend bedankingscadeau gekregen. Een boerderij die zij in februari te hulp schoten, heeft worstjes geschonken van de biggetjes die ze toen uit de brand hebben gered. De brandweer heeft de worstjes opgebakken en deelde dat via Facebook. Dat veroorzaakte enige commotie.

"Bedankt voor de proevertje die je ons hebt gegeven. We kunnen ze ten sterkste aanraden, ze zijn fantastisch." Met die woorden heeft de brandweer van Pewsey een ware discussie uitgelokt op sociale media. De worstjes op de foto zijn namelijk afkomstig van varkens die ze zes maanden eerder nog uit het vuur hadden gered.

In februari schoten de brandweermannen van Pewsey een boerderij in Wiltshire te hulp. Een schuur stond in brand en een massa hooi ging in vlammen op, maar 18 biggetjes en 2 volwassen varkens werden gered. De boerin heeft de lokale brandweer toen beloofd dat ze hen zou bedanken met biologische worstjes, gemaakt van dezelfde biggetjes.

Zes maanden later blijkt dat ze zich aan die belofte heeft gehouden. De brandweer heeft de worstjes gedegusteerd, maakte een foto van het gebeuren en deelde hem op Facebook.

Kritiek van dierenrechtenorganisaties

Het Facebookbericht heeft tot grote verontwaardiging geleid bij veel mensen. De brandweermannen werden door volgers "onmenselijk" en "misselijkmakend" genoemd. Sommigen begrepen wel het gebaar van de boerderij, maar vonden het onnodig dat de brandweermannen ermee liepen te pronken op sociale media.

De dierenrechtenorganisatie People for the Ethical Treatment of Animals (PETA) heeft op haar beurt veganistische worsten opgestuurd naar de brandweer. "Deze arme biggetjes waren niet beter af door uit de brand gered te worden", klinkt het bij de organisatie, "we zullen veganistische worsten opsturen naar de brandweer, zodat ze kunnen zien hoe gemakkelijk het is om echte helden voor varkens te zijn."

"Dit is gewoon wat we doen"

Rivers, de boerin die de worstjes heeft geschonken, aanvaardt de reacties van vegetariërs en dierenrechtenactivisten, maar wil ook benadrukken dat het slachten van dieren deel uitmaakt van veehouderij. "Dit is gewoon wat we doen. We hebben geprobeerd de biggetjes het beste leven te geven dat ze in zes maanden tijd konden hebben", klinkt het.

De vleesvarkens werden naar eigen zeggen gevoed met producten uit de eigen boerderij en leefden ook grotendeels buiten.

Excuses van de brandweer

De brandweer van Pewsey heeft intussen het bericht met de worstjes verwijderd en excuses aangeboden. "We erkennen dat het bericht sommige mensen heeft beledigd. We willen ons hiervoor verontschuldigen en hebben het bericht dan ook verwijderd."

Meest gelezen