This content is subject to copyright.

Brazilië stelt deel van Amazonewoud - zo groot als Zwitserland - open voor mijnbouw

De Braziliaanse regering heeft het beschermde statuut opgeheven van een uitgestrekt gebied in het Amazonewoud. Het "Copper National Reserve" is niet langer een nationaal reservaat, wat de weg naar mijnbouw openlegt. Milieu­organisaties zijn bezorgd, de oppositie noemt het "de ergste aanval op het Amazonewoud in 50 jaar."

Een decreet van president Michel Temer, gepubliceerd in het Braziliaanse staatsblad, hief gisteren het beschermde statuut van een uitgestrekt gebied in het Amazonewoud op, met als doel: commerciële mijnbouw toelaten. De ondergrond zou rijk zijn aan goud, ijzer, mangaan, zink, fosfaat en andere mineralen.

Het "Copper National Reserve" - Renca, zoals het in Brazilië genoemd wordt - strekt zich uit over ruim 47.000 vierkante kilometer, ongeveer de grootte van Zwitserland. Het ligt grotendeels in de noordelijke deelstaten Amapá en Pará. In 1984 verleende de Braziliaanse regering het statuut van nationaal reservaat aan het gebied, een bescherming tegen onder meer commerciële activiteiten. Het moest een halt toeroepen aan de oprukkende bedreiging voor de inheemse stammen die er wonen en voor de fauna en flora in het Amazonewoud. Het beschermde statuut geldt voortaan dus niet meer.  

Het reservaat is opgedeeld in negen inheemse zones, de bescherming van de oorspronkelijke vegetatie blijft volgens het decreet van president Temer wel gelden. In twee van de negen zones blijven commerciële activiteiten ook nu nog verboden. Minstens vier andere zones zouden er wel voor geschikt zijn.

Economie aanzwengelen

Brazilië kruipt stilaan uit de zwaarste economische crisis in meer dan een eeuw. Met het decreet wil de regering de economie helpen aanzwengelen. "Bedoeling is om nieuwe investeringen aan te trekken, welvaart voor het land te creëren, werkgelegenheid en inkomsten voor de maatschappij op te bouwen. Gebaseerd op de principes van duurzaamheid", luidt het in een mededeling van het Braziliaanse ministerie van Energie en Mijnbouw.

De oppositie omschrijft het decreet echter als "de zwaarste aanval op het Amazonewoud in de laatste vijftig jaar". Ook milieuorganisaties zijn sceptisch: ze vrezen dat de nieuwe maatregel bestaande conflicten tussen de inheemse stammen in het Amazonewoud en mijnbouwbedrijven in Brazilië nog meer op de spits drijft.

Het Braziliaanse WWF waarschuwde er vorige maand nog voor dat mijnbouw in het gebied zou leiden tot een "demografische explosie, ontbossing, de vernietiging van waterbronnen, het verlies aan biodiversiteit, en meer conflicten over landeigendom".

Bekijk hier het WWF-rapport (Portugees)

Meest gelezen