Nicolas Maeterlinck

Gentse politie gaat op de weg te vaak in de fout, korps voert rijlessen in

De lokale politie van Gent krijgt binnenkort een training om veiliger te rijden in het verkeer. Bij meer dan de helft van alle ongevallen waarbij de Gentse politie betrokken was in 2016, lag de fout bij de agent achter het stuur. Dat blijkt uit cijfers die gemeenteraadslid Sami Souguir (Open VLD) opvroeg. Vorig jaar waren er ook meer ongevallen met een dienstvoertuig dan in 2015. Het korps organiseert een opleiding om agenten te leren manoeuvreren door het verkeer. 

Vorig jaar waren er 68 ongevallen waarbij een wagen van de lokale politie van Gent betrokken was. De politieagent achter het stuur is in 37 gevallen in de fout gegaan. Alle blikschade van de politiewagens herstellen kostte 38.500 euro. Het jaar voordien waren er 12 ongevallen minder, maar was de agent vaker schuldig aan het ongeval, namelijk 40 keer.

Het korps begint dit jaar met de opleiding van een team agenten dat een training zal geven om veiliger te rijden. De interventiedienst mag de spits afbijten, omdat die agenten uiteraard het vaakst moeten uitrukken.

Filip Rasschaert, korpschef van de lokale Gentse politie, legt aan Radio 2 Oost-Vlaanderen uit dat de moeilijkheid is om zowel snel als veilig te rijden: “Bij een kruispunt moet je remmen, goed kijken en begrijpen dat mensen raar reageren wanneer ze geluid voor een dringende opdracht horen.” Snel uitrukken is een kunst op zich, besluit de korpschef. 

Meest gelezen