Copyright 2017 The Associated Press. All rights reserved.

Harvard-studie: "Onderzoekers oliemaatschappij Exxon hebben jarenlang het publiek misleid"

Uit onderzoek aan de universiteit van Harvard blijkt dat wetenschappers in dienst van Exxon al jaren waarschuwden voor de rampzalige gevolgen  van klimaatverandering.

Twee professoren van de Harvard universiteit hebben historisch onderzoek gedaan naar de kennis van olieconcern Exxon over klimaatverandering. De conclusie is eenduidig. Net als Shell was het bedrijf zeer goed op de hoogte van de nadelige gevolgen van de opwarming van de aarde. Dat staat in het vakblad Environmental Research Letters.

De professoren onderzochten interne documenten en studies die gedurende 40 jaar zijn gemaakt in opdracht van het bedrijf. Daaruit blijkt dat Exxon zeer goed op de hoogte was van het fenomeen klimaatverandering en ook dat het door de mens is veroorzaakt. Bovendien waren er duidelijke waarschuwingen. In 1979 al luidden de wetenschappers de alarmklok: “Als het huidige tempo van verbranding van fossiele brandstoffen aanhoudt, zullen de effecten op het milieu nog voor 2050 dramatisch zijn.”

gespleten tong

Maar naar buitenuit heeft het Amerikaanse oliebedrijf steeds twijfel gezaaid over klimaatverandering. Volgens de Harvard-historici was dat het geval in     81 % van de publireportages van het bedrijf.
Exxon zelf spreekt de conclusies van het onderzoek tegen. Maar voor het oliebedrijf staat er veel op het spel. Verschillende Amerikaanse staten hebben al juridische onderzoeken aangekondigd na kritische artikels in de pers.  Het onoprechte klimaatscepticisme van de oliereus zou investeerders op het verkeerde been hebben gezet. Ook de Amerikaanse beurswaakhond SEC is vorig jaar een onderzoek begonnen op verdenking van bewuste misleiding van de beleggers.

Ben Vanheukelom

Meest gelezen