Politie Rome gebruikt waterkanon tegen migranten

In Rome hebben de ordediensten vanmorgen het waterkanon ingezet tegen zo'n 200 migranten die een plein in het centrum van de stad bezetten. De migranten, voor het merendeel vluchtelingen en asielzoekers uit Ethiopië en Eritrea, sliepen op straat sinds hun uitzetting uit een kraakpand dat ze al vier jaar bewoonden.

Afgelopen weekend was de politie van de Italiaanse hoofdstad begonnen met de ontruiming van een kraakpand in de buurt van het centrale station Termini. Het pand, een voormalig kantoorgebouw uit de jaren 50, werd sinds 2013 bewoond door zo'n 800 vluchtelingen en asielzoekers uit Ethiopië en Eritrea, onder wie veel gezinnen met kinderen. Twee jaar geleden beval een rechter de ontruiming omdat het gebouw was gekocht door een vastgoedmakelaar. 

Mensenrechtenorganisaties spraken hun bezorgdheid uit over de uitzetting van zoveel mensen. Unicef, de kinderrechtenorganisatie van de VN, vond het ongehoord dat kinderen door de politie werden weggehaald uit het gebouw. UNHCR, de vluchtelingenorganisatie van de VN, waarschuwde dat veel gezinnen zich noodgedwongen zullen voegen bij de vele dakloze migranten die de stad nu al telt. (lees voort onder de foto)

AFP or licensors

Zo'n 200 mensen, die volgens het stadsbestuur een alternatieve accomodatie weigeren, slapen sinds hun uitzetting op een plein in de buurt van het kraakpand. Daar werden ze vanmorgen gewekt door de ordediensten, die het plein kwamen ontruimen.

De politie werd bekogeld met flessen en stenen, en zette het waterkanon in om het plein vrij te maken. Hulporganisaties protesteren tegen het hardhandige optreden van de ordediensten. Artsen Zonder Grenzen zegt dat mensen verzorgd moesten worden, en spreekt over "willekeurig geweld". 

Meest gelezen