Proces spectaculaire diamantroof Zaventem kan niet van start gaan door hiaat in wetgeving

Het proces rond de spectaculaire diamantroof op de luchthaven van Zaventem, waarbij gangsters aan de haal gingen met een buit van maar liefst 37 miljoen euro, zal volgende maand niet van start kunnen gaan. Hoofdverdachte Marc Bertoldi, een notoire Franse topcrimineel, zit in Frankrijk in de cel en kan niet worden overgeleverd aan ons land. "Het gaat om een hiaat in de wet", zegt zijn advocaat Dimitri de Béco.

In ware Hollywoodstijl werd op 18 februari 2013 "de overval van de eeuw" gepleegd op de luchthaven van Zaventem. Acht zwaargewapende gangsters reden er de tarmac op tot aan een vliegtuig van Swiss, dat op dat moment een lading diamanten aan boord haalde. De gangsters gingen aan de haal met 121 pakjes, die volgens het gerecht een totale waarde van 37 miljoen euro hadden.

In de loop van het gerechtelijk onderzoek werden 23 verdachten geïdentificeerd. Het parket van Halle-Vilvoorde wil negentien daarvan voor de rechter brengen. De hoofdverdachte in het dossier is de Fransman Marc Bertoldi. Hij zit in Frankrijk in de cel, in afwachting van zijn proces in beroep over de ontvoering van Stéphanie Turci, de vriendin van de rijke zakenman Gérard Lopez. De vrouw werd vrijgelaten nadat Lopez vijf miljoen euro zou hebben betaald. In eerste aanleg kreeg Bertoldi 8 jaar cel voor de ontvoering, maar hij ging in beroep tegen dat vonnis. 

"Hiaat in de wet"

Zolang Bertoldi in Frankrijk in de cel zit, kan hij niet worden overgeleverd aan ons land voor het proces over de diamantroof. "Het gaat om een hiaat in de wet", zegt zijn advocaat Dimitri de Béco. "Verdachten kunnen worden overgeleverd in het kader van een onderzoek voor bijvoorbeeld een verhoor, maar niet voor een proces. Er is geen wettelijke basis om mijn cliënt naar Brussel te brengen voor het proces. Het parket van Halle-Vilvoorde heeft uiteindelijk een akkoord kunnen bereiken met het Franse parket, maar dat akkoord is in hogere echelons afgesprongen."

Volgens de FOD Justitie hebben de twee parketten inderdaad contact gehad met elkaar, maar zijn ze zelf tot de conclusie gekomen dat het niet mogelijk was om de man over te leveren. "Zo'n geval van internationale rechtshulp moet geregeld worden op Europees niveau en daar zijn geen regels voorzien om een verdachte tijdelijk over te brengen naar een andere lidstaat om daar een proces bij te wonen", laat woordvoerder Edward Landtsheere weten. 

Er is geen wettelijke basis om mijn cliënt naar Brussel te brengen voor het proces.

Dimitri de Béco - advocaat hoofdverdachte

"Mijn cliënt moet zich kunnen verdedigen, samen met de anderen"

Om Marc Bertoldi alsnog te berechten voor zijn vermoedelijke aandeel in de diamantroof zijn er een aantal opties. "Indien hij vrijkomt, kan hij het proces wel bijwonen", legt Dimitri de Béco uit. "Eind september start in Frankrijk het proces in beroep over de ontvoering. Als hij wordt vrijgesproken, kan hij naar Brussel komen."

Een andere mogelijkheid is het dossier van Bertoldi afsplitsen van de andere beklaagden, maar dat ziet de Béco niet zitten. "Het gaat om een complex dossier waarin de rechtbank moet oordelen over de rol van iedere verdachte. Mijn cliënt moet zich kunnen verdedigen, samen met de anderen. Als dat niet kan, is dat een grove schending van zijn rechten van verdediging, die ik tot in Straatsburg zal aanvechten. Er is nog een andere oplossing, namelijk een aanpassing van de wet. Dat kan natuurlijk niet op twee weken tijd, maar moet volgens mij op enkele maanden tijd wel lukken."

Het parket van Halle-Vilvoorde zal op 11 september aan de rechtbank vragen om het dossier tijdelijk uit te stellen. "In een eerste fase willen we de evolutie van het dossier in Frankrijk afwachten", zegt Thierry Freyne, Procureur des Konings van Halle-Vilvoorde. 

Meest gelezen