AP

Geannuleerd concert Rotterdam: man opgepakt, dreiging opgeheven

De Nederlandse politie heeft afgelopen nacht in de provincie Noord-Brabant een 22-jarige man opgepakt in verband met de terreurdreiging rond een concert in Rotterdam gisteravond. Dat meldt de NOS. De man wordt momenteel nog verhoord, zijn huis is doorzocht. De bestuurder van de bestelwagen die gisteren in de buurt van de concertzaal opgepakt werd, heeft uiteindelijk niets te maken met de terreurdreiging.

Speciale eenheden van de Nederlandse politie zijn vannacht rond 2 uur de woning van een 22-jarige man binnengedrongen. De NOS zegt dat hij volgens bronnen bij de politie in de gemeente Zevenbergen woonde. Hij werd opgepakt en wordt verhoord in verband met zijn mogelijke betrokkenheid bij de dreiging waardoor gisteren een concert in Rotterdam geannuleerd is.

Volgens de Rotterdamse korpschef Frank Paauw heeft de man de Nederlandse nationaliteit. Paauw wil niet kwijt of de man een bekende is van het gerecht, hij is opgepakt op basis van "concrete informatie over een dreiging" van de Spaanse politie en eigen speurwerk. Er zijn geen verdere details over zijn identiteit bekend.

De man wordt ervan verdacht betrokken te zijn bij de voorbereiding van een aanslag, zegt Paauw. Het verhoor is momenteel nog aan de gang. Met de arrestatie is de terreurdreiging alleszins van de baan. "We hebben een verdachte opgepakt, de informatie over de locatie van het evenement was zo specifiek dat we kunnen besluiten dat de dreiging opgeheven is", stelt de korpschef. Hij wilde niet zeggen of die annulatie daadwerkelijk een aanslag verijdeld heeft.

Opvallend: de man zou zelf een bericht over de terreurdreiging in Rotterdam verspreid hebben. Wat en hoe is onbekend, meldt de NOS.

Bestuurder bestelbusje heeft er niets mee te maken

Gisteravond werd ook al een Spaanse bestuurder van een bestelauto met gasflessen opgepakt. De man bevond zich in de buurt van de Rotterdamse concertzaal Maassilo, waar het geplande concert van de Amerikaanse groep Allah-las werd afgelast na een tip van de Spaanse autoriteiten over een mogelijke terreurdreiging.

De Spaanse man was dronken en werd meegenomen voor verhoor, maar blijkt niets met de terreurdreiging te maken te hebben. De man is monteur en heeft een logische verklaring voor het vervoer van de gasflessen. Hij reed onder invloed, maar meer niet. "Het was een geval van: verkeerde man, verkeerde plek, verkeerd tijdstip en goede politieagenten", vat korpschef Paauw samen.

De man blijft voorlopig wel nog vastzitten en wordt vandaag opnieuw verhoord.

Wat gebeurde er gisterenavond in Rotterdam?

Woensdagmiddag krijgt de Rotterdamse burgemeester Ahmed Aboutaleb van de Spaanse politie melding van "een mogelijke dreiging" tijdens het geplande concert van rockband Allah-Las, die avond in concertzaal Maassilo. Lange tijd wordt overwogen het optreden toch te laten doorgaan onder strenge veiligheidsmaatregelen , maar na overleg met de organisatie valt rond 19 uur de beslissing het evenement toch af te gelasten. De concertzaal wordt ontruimd.

Later op de avond blijkt dat in Rotterdam een bestelbusje met gasflessen aangetroffen is. Het voertuig met Spaanse nummerplaat reed heen en weer op de Mijnsherenlaan, op enkele honderden meters van de concertzaal. De aanwezigheid van dat voertuig, op die plaats en op dat moment, komt voor sommigen verdacht over.  De bestuurder wordt meegenomen voor verhoor en de wijk rond de concertzaal wordt afgezet.

Meest gelezen