Wikimedia Commons/Terence Ong
Wikimedia Commons/Terence Ong

Uit Pairi Daiza ontsnapte Australische pelikaan gespot in Limburg

In Herk-de-Stad in de provincie Limburg is een Australische brilpelikaan gesignaleerd. Die vertoefde eerder al enkele dagen in het provinciedomein het Vinne in Zoutleeuw. Het exotische dier is begin augustus uit Pairi Daiza ontsnapt. Het dierenpark wil het dier nu terugvangen en rekent daarbij op de hulp van vogelspotters.

De aanwezigheid van een Australische brilpelikaan heeft de afgelopen dagen heel wat natuurliefhebbers en vogelspotters naar het provinciedomein het Vinne in Zoutleeuw gelokt. Het dier is intussen in het Limburgse Herk-de-Stad gespot.

Het is erg uitzonderlijk dat het exotische dier zich daar bevindt, want de brilpelikaan komt gewoonlijk voor op de binnenwateren en langs de kust van Australië en Nieuw-Guinea. De pelikaan in Limburg is echter afkomstig uit het minder verre Henegouwen, en meer bepaald uit het dierenpark Pairi Daiza in Brugelette. Dat wil zeggen dat de vogel een afstand van zo'n 100 km heeft afgelegd. "Dat is voor zo'n dier maar een kleine afstand," verduidelijkt Peter Collaerts van Vogelwerkgroep Oost-Vlaanderen in het Belang van Limburg.

Door de zachte zomertemperaturen loopt het dier op korte termijn geen gevaar, maar dierenpark Pairi Daiza hoopt de pelikaan snel opnieuw te recupereren. Daarvoor moet hij wel enkele dagen op dezelfde plaats blijven. "We zijn heel blij dat we zoveel vogelspotters in België hebben, want dankzij hen kunnen we hem op de voet volgen," zegt woordvoerster van Pairi Daiza Aleksandra Vidanovski. De Australische brilpelikaan moet zeker voor de winter terug zijn in het dierenpark, want dan wordt het te koud voor hem en zal hij het niet overleven.

Meest gelezen