UZ Leuven dient klacht in tegen vals Facebook-bericht

In een nepfilmpje dat op Facebook circuleert is te zien hoe zorgverleners in het ziekenhuis van Gasthuisberg agressief aangepakt worden door een vluchteling. Maar het filmpje is vals. UZ Leuven heeft daarom beslist om een klacht in te dienen tegen de persoon die het valse bericht postte.

Het filmpje werd enkele dagen geleden op Facebook gepost. Daarin is te zien hoe twee zorgverleners hard aangepakt worden door een man. Degene die het bericht op Facebook postte, beweerde in zijn bericht dat de feiten zich afspeelden in Gasthuisberg en dat het ging om een vluchteling. Maar in werkelijkheid komen de beelden van een ziekenhuis in Rusland.

Het bericht werd snel gedeeld op sociale media en lokte veel haatmail uit. "Wij kregen veel ongeruste reacties van bezoekers, patiënten en medewerkers", zegt UZ Leuven. "We distantiëren ons met klem van haatdragende boodschappen ten opzichte van vluchtelingen."

Daarom heeft UZ Leuven beslist om een klacht in te dienen. Mocht Gasthuisberg een schadevergoeding krijgen, dan wordt deze geschonken aan een initiatief of instelling die zich inzet voor de bestrijding van racistische of gewelddadige boodschappen of van het verspreiden van fake news. Dat zegt het ziekenhuis.

Meest gelezen