Afgelast concert in Rotterdam na "dreiging": de feiten op een rijtje

De afgelasting van een concert in Rotterdam en de vondst van een  busje met Spaans kenteken, geladen met gasflessen, zetten de zenuwen op scherp. De Nederlandse politie stelt nu dat er geen link is tussen de dreiging bij het concert en het bestelbusje, en tussen de bestuurder van het bestelbusje en de aanslagen in Catalonië vorige week. Afgelopen nacht is wel een man opgepakt op basis van "specifieke informatie" vanuit Spanje.

De feiten

Aan het eind van woensdagmiddag krijgt de Rotterdamse burgemeester Ahmed Aboutaleb van de Spaanse politie melding van "een mogelijke dreiging" tijdens het concert van rockband Allah-Las in concertzaal Maassilo. Lange tijd wordt overwogen het optreden toch te laten doorgaan onder strenge bewaking, maar na overleg met de organisatie valt rond 19 uur de beslissing het toch af te gelasten. De concertzaal wordt ontruimd.

In de loop van de avond komt het bericht dat in Rotterdam een bestelbusje met gasflessen aangetroffen is. Het busje reed heen en weer op de Mijnsherenlaan, op enkele honderden meters van de concertzaal, en had een Spaans kenteken. Verdacht, leek het volgens sommigen. De bestuurder werd opgepakt en meegenomen voor verhoor, de buurt werd afgezet, de explosievendienst onderzocht de wagen.

Het afgelaste concert versus het bestelbusje: geen link

Op een persconferentie gisteravond laat zei burgemeester Aboutaleb (foto) dat het niet zeker is of er een link bestaat tussen de afgelasting van het concert en de vondst van het busje. Hij waarschuwde ervoor om "niet te snel conclusies te trekken." Het Spaanse persagentschap Europa Press meldde afgelopen nacht op basis van een bron bij de Spaanse inlichtingendiensten dat de gasflessen in het busje bedoeld zouden zijn voor thuisgebruik. De gasflessen zouden geregistreerd zijn in Spanje, ook zou de bestuurder beschonken geweest zijn.

Uit onderzoek van de Nederlandse politie blijkt donderdagmorgen dat er inderdaad geen link is tussen de terreurdreiging bij het concert en de bestelwagen. De Spaanse bestuurder is monteur en had een logische verklaring voor het vervoer van de gasflessen. In zijn auto en huis is niets gevonden dat wijst op betrokkenheid bij de dreiging of de aanslagen in Catalonië vorige week.

Omdat de bestuurder dronken was, verliep het verhoor woensdagavond nogal moeilijk. De man heeft eerst zijn roes moeten uitslapen voordat de politie hem echt aan de tand kon voelen, zegt een woordvoerder van de politie. Donderdagavond is de man weer vrijgelaten. Uit het onderzoek is gebleken dat hij niks met de terreurdreiging heeft te maken. Hij is geen verdachte meer.

Het bestelbusje versus de aanslagen in Spanje: geen link

Onvermijdelijk duikt de vraag op: is er een verband met de aanslagen in Barcelona en Cambrils een week geleden? Een bestelbusje, een Spaanse kentekenplaat, een lading gasflessen, een tip vanuit Spanje naar Aboutaleb.

De Spaanse persagentschappen Europa Press en EFE meldden afgelopen nacht het bestelbusje niet gelinkt zou zijn met jihadisme en met de aanslagen in Catamonië, op gezag van een bron bij de Spaanse inlichtingendiensten. Persagentschappen AP en Reuters voegden daaraan toe dat de tip va nde Guardia Civil naar burgemeester Aboutaleb er gekomen zou zijn op basis van een onderzoek dat al langer liep en geen rechtstreeks verband zou houden met de aanslagen in Catalonië.

De woordvoerder van de Rotterdamse politie liet vanmorgen nog verstaan dat hij niet wilde ingaan op wat buitenlandse media vertelden, maar bevestigt nu de teneur. Het onderzoek van de Guardia Civil dat leidde tot de waarschuwing voor de dreiging bij het concert, is het gevolg van een onderzoek dat al gestart was voor de aanslagen van vorige week.

In de auto en de woning van de Spaanse bestuurder van het bestelbusje in Rotterdam is ook niks gevonden dat wijst op een mogelijke connectie met Barcelona en Cambrils.

Het afgelaste concert: man opgepakt

De Nederlandse politie heeft afgelopen nacht een 22-jarige man opgepakt in de provincie Noord-Brabant, in verband met de terreurdreiging bij het concert in de Maassilo. Hij zou de Nederlandse nationaliteit hebben, meer details zijn niet bekend.

Volgens de Rotterdamse korpschef Frank Paauw is de man opgepakt op basis van specifieke informatie vanuit Spanje en eigen speurwerk. Hij wordt ervan verdacht betrokken te zijn bij de voorbereiding van een aanslag. Met zijn arrestatie is de terreurdreiging opgeheven, zegt Paauw.  

De man zou zelf een bericht over de terreurdreiging in Rotterdam verspreid hebben. Wat en hoe, is nog onbekend, meldt de NOS.

Geen link met Amerikaanse band

Eerder werd gespeculeerd of de groep die zou optreden, iets te maken zou kunnen hebben met de dreiging. Allah-Las komt uit Californië en is momenteel op toernee door Europa. Hun muziek wordt omschreven als een mix tussen de Beach Boys en The Byrds: zomerse, vrolijke, lichte pop en rock dus.

De groepsnaam is opmerkelijk, maar de leden zeggen er geen speciale bedoelingen mee te hebben. "We wilden gewoon iets wat heilig klonk", aldus zanger Miles Michaud vorig jaar in een interview met The Guardian. De groep zou regelmatig opmerkingen krijgen van mensen die beledigd zijn door de naamkeuze. Eerder werd een optreden in Turkije afgelast omdat de organisator zich ongemakkelijk voelde bij de naam. "Het is nooit onze bedoeling geweest om te spotten", vertelt Michaud nog.

Copyright 2016 The Associated Press. All rights reserved.

Meest gelezen