AP

Vranckx: "Burgers wachten in Raqqa tot hemel op hun hoofd valt"

In Raqqa zitten duizenden burgers als ratten in de val. Rudi Vranckx volgt de strijd tegen IS van nabij. De situatie in de Syrische stad doet hem erg denken aan wat zich dit voorjaar in Mosul (in Irak) heeft afgespeeld.

"IS heeft mensen uit de omgeving opgeroepen om zich mee te verschansen in Raqqa. Wie niet mee wilde, werd zelf geëlimineerd of neergeschoten. Mensen worden als levend schild gebruikt", vertelt Vranckx in "De ochtend" op Radio 1. "De stad is nu helemaal omsingeld. Ze kunnen niet meer weg, ze zitten als ratten in de val. Er zijn grote gebouwen waar 20 of 30 families in zitten en daar verschuilen zich IS-strijders tussen.  Zij worden dan gebombardeerd en dan vallen er ook burgerslachtoffers.  Er zijn zo verschillende verhalen via Amnesty naar buiten gekomen. De burgers kunnen niet weg: er zijn boobytraps, mijnen en checkpoints."

De Eufraat in het zuiden zou een ontsnappingsroute kunnen zijn. "Maar elk bootje op die rivier - ook met potentiële vluchtelingen - wordt opgeblazen omdat het strijders zouden kunnen zijn."

Er zouden nog zo'n 20 à 25.000 mensen als ratten in de val zitten in Raqqa. "Dat is gruwelijk: zij hebben vrijwel geen toegang meer tot voedsel, elektriciteit is er alleen via generatoren.  Het leven wordt daar langzaamaan gewurgd."  

"Dit kan weken of maanden aanslepen"

Er zijn zware bombardementen geweest bij het begin van de aanvallen, in de tweede week van juni.  "Men neemt de stad nu langzaamaan in, wijk na wijk, en daar vallen burgerslachtoffers. Zij zitten te wachten tot de hemel op hun hoofd valt, dat is het vreselijke. Er zouden ook nog zo'n 2.000 IS-strijders zitten, die ook wel zullen strijden tot de dood.  Dit is een strijd tot het einde, maar hoelang die nog kan duren, is moeilijk te zeggen."

De Koerden en de Arabische strijdkrachten vegen huizenblok na huizenblok leeg en proberen binnen te geraken. "Dit kan weken of maanden aanslepen."

Met de val van Raqqa is het nog niet definitief over voor IS. "In Deir ez-Zor, iets meer naar het zuidoosten, zit de laatste grote kern van IS. Wat ik daarvan hoor, is dat ze in de dorpen in de buurt nu ook al mensen dwingen om zich mee te verschansen in de stad."  

Meest gelezen