"Le fidèle" van Roskam wordt Belgische inzending Oscars

De film "Le fidèle" van Michaël R. Roskam is de officiële Belgische inzending voor de Oscar van Beste niet-Engelstalige film. Dat heeft de Belgische Oscarcommissie beslist. Het is al de tweede keer dat Roskam de Belgische inzending binnenhaalt, ook zijn film "Rundskop" werd gekozen, en werd uiteindelijk ook genomineerd. "Wat een geweldige start voor de carrière van de film", zegt de dolgelukkige regisseur aan onze redactie.

"Le fidèle" is een passioneel liefdesverhaal dat zich afspeelt in de wereld van de autosport en de Brusselse maffia. Het is een Belgisch-Nederlands-Franse co-productie, en helemaal in het Frans. Matthias Schoenaerts en de Franse schone Adèle Exarchopoulos spelen de hoofdrollen. 

"Het roept zoveel herinneringen op", zegt regisseur Michaël R. Roskam aan onze redactie. In 2011 werd hij door ons land al eens afgevaardigd naar de Oscars met "Rundskop", en toen scoorde hij zelfs één van de felbegeerde vijf nominaties. "Na zo'n avontuur kan je alleen maar hopen dat je er ooit nog eens bij mag zijn. Ik vind dat niet evident. Dat we opnieuw geselecteerd zijn, is uiteraard een hele eer. Het is in ieder geval een geweldige start van de carrière van de film."

(Lees verder onder de foto.)

Het Schoenaerts-effect

Roskam probeert het hoofd wel koel te houden: "We gaan het stap voor stap aanpakken. We zullen binnenkort campagne gaan voeren bij de leden van de Academy in New York en Los Angeles. Want we zijn nu wel kandidaat, genomineerd zijn we nog lang niet. We moeten opboksen tegen tientallen films uit andere landen." Vorig jaar vaardigden 89 landen een titel af voor de Oscar in de categorie Niet-Engelstalige Film, en dus slechts vijf daarvan wisten effectief een nominatie te bemachtigen.

Ook in Hollywood willen ze de nieuwe vertolking van Matthias Schoenaerts zien. Daar moeten we ons voordeel uit halen.

Michaël R. Roskam

"Het is in de eerste plaats belangrijk dat zoveel mogelijk Academy-leden de film te zien krijgen. Daar hebben we goede mensen voor in Amerika, om zulke screenings te organiseren en campagne te voeren", aldus nog Roskam.
"We beginnen nu ook met een beetje voorsprong in vergelijking met "Rundskop" omdat Matthias intussen heel wat bekender is in Hollywood. Ook daar willen de mensen écht wel de nieuwe vertolking van Schoenaerts zien. Daar moeten we ons voordeel uit halen."

"Le fidèle" beleeft op 23 september z'n Belgische première aan de voet van het Atomium in Brussel, een week later speelt de film bij ons in de zalen. De Oscarnominaties worden bekendgemaakt op 23 januari 2018. De uitreiking vindt plaats op 4 maart in hartje Hollywood.

Bekijk hieronder de trailer:

Meest gelezen