14-jarige Robin reist komend schooljaar wereld rond als kitesurfer: "Deze kans krijg ik geen twee keer"

Het nieuwe schooljaar, dat binnen exact één week start, wordt wel heel bijzonder voor de 14-jarige Robin Goetgebuer uit Nazareth. Samen met zestien andere tieners uit de hele wereld trekt hij tien maanden lang onder meer langs Amerika, Zuid-Afrika en Brazilië om er te kitesurfen. “Deze kans krijg ik geen twee keer.”

Volgende week zaterdag trekt de 14-jarige Robin naar de Columbia River Gorge in de Verenigde Staten. Het wordt de eerste van vele haltes. Een heel jaar lang zal hij samen met zestien andere internationale leerlingen de wereld doortrekken en de zomers volgen. Na de VS gaat het achtereenvolgens naar Zuid-Afrika, Marokko, Sicilië en Spanje. 

Zijn dagen zullen uit twee delen bestaan: les volgen in het Engels en het Spaans als het windstil is en kitesurfen als er wél wind is. De lessen zullen bovendien vaak op het strand worden gegeven. “Het zal een heel avontuur zijn”, reageert de jongen aan Radio 2 Oost-Vlaanderen. “Zo’n kans krijg je geen twee keer.”

Het zal een heel avontuur worden.

Het was een leerkracht die Robin aanraadde zich in te schrijven voor de World Class Kite Academy. “We dachten niet dat het zou lukken, maar twee weken geleden kreeg ik telefoon om te zeggen dat ik geselecteerd was. We hebben alles behoorlijk snel moeten regelen, maar nu ben ik bijna klaar om te vertrekken.”

“We zijn heel fier op Robin”, reageert papa Kurt Goetgebuer, die wel benadrukt dat het jaar een pak geld zal kosten. “Gelukkig is er een soort beurs, maar die kan je pas aanvragen na drie maanden, als Robin zich al wat heeft bewezen. Het zijn de grootouders die nu tussenkomen in de eerste schoolgelden. Maar ook Robin doet hard zijn best. Overal waar hij nu nog een centje kan bijverdienen, gaat hij langs.”

Meest gelezen