AP

5 jaar cel voor topman Samsung

De topman van electronicagigant Samsung moet voor 5 jaar de gevangenis in. Een rechtbank in Zuid-Korea heeft Lee Yae Jong veroordeeld voor omkoping, in een zaak waarin ook de afgezette president Park betrokken is. De man ontkent elke beschuldiging en gaat in hoger beroep.

Lee Jae-Yong is 49 en de facto de leider van Samsung. De Zuid-Koreaanse politie pakte hem in februari al op verdenking van onder meer fraude, corruptie en het verduisteren van geld. Lee zou miljoenen dollars betaald hebben aan een vriendin van toemalig president Park, in de hoop om politieke gunsten. De rechtbank acht die beschuldiging bewezen en veroordeelt Lee tot 5 jaar cel, de aanklager had 12 jaar geëist.

De zaak deed heel wat stof opwaaien in Zuid-Korea en leidde mee tot de afzetting van president Park Geun-Hye. Ook zij moet nog terechtstaan voor corruptie.

Intussen blijft Lee alle beschuldigingen ontkennen, zijn advocaat heeft al laten weten dat Lee in hoger beroep gaat.

Meest gelezen