Alles wat u moet weten over orkaan Harvey

Miljoenen mensen langs de Amerikaanse Golfkust zetten zich schrap voor orkaan Harvey. Lees hieronder alles wat u moet weten over de storm, die de zwaarste dreigt te worden in twaalf jaar. 

1. Waar en wanneer gaat hij aan land?

Het National Hurricane Center verwacht dat orkaan Harvey vannacht tussen tien uur 's avonds en twee uur 's nachts plaatselijke tijd aan land zal gaan, ten oosten van de stad Corpus Christi, aan de oostkust van de Amerikaanse staat Texas. Dat is morgenochtend tussen vijf en negen in België.

In Corpus Christi werden een aantal uur geleden al stormwinden tot 50 kilometer per uur geregistreerd. Harvey bevond zich om acht uur 's morgens lokale tijd (drie uur 's namiddags in België) op 215 kilometer ten zuidoosten van de stad, met windsnelheden van 175 kilometer per uur.

Video player inladen...

2. Hoe krachtig is Harvey?

Harvey is intussen van een storm van categorie 2 uitgegroeid tot een orkaan van categorie 3.  Orkanen van die categorie halen snelheden tot boven de 200 km per uur en kunnen ernstige schade toebrengen aan kleine woningen en utiliteitsvoorzieningen. Gebouwen zonder stevige fundering, zoals caravans, worden vernietigd.

Nadat Harvey het vasteland heeft bereikt, zal de orkaan waarschijnlijk blijven hangen boven Texas. Verwacht wordt dat er op bepaalde plaatsen meer dan 85 cm regen zal vallen. Daardoor zullen rivieren en moerassen uit hun oevers treden en straten overstromen. In Houston, de grootste stad van Texas, wordt tussen de 40 en 60 cm regen verwacht.

Harvey dreigt de krachtigste storm te worden sinds de orkanen Wilma en Katrina in 2005. Die laatste veroorzaakte 1.833 doden en voor ruim 153 miljard dollar schade. 

Copyright 2017 The Associated Press. All rights reserved.

3. Hoe is Texas voorbereid?

Voor zo'n 8 miljoen mensen geldt een orkaanwaarschuwing. Voor bijna 1 miljoen anderen een tropische-stormwaarschuwing.

Vele woongebieden aan de Texaanse kustlijn werden verplicht geëvacueerd. De Texaanse gouverneur Greg Abbott riep de bewoners van de kust op om de evacuatiebevelen op te volgen voor de storm arriveert. "Mijn prioriteit, nu we ons voorbereiden op orkaan Harvey, is de veiligheid van diegenen aan en nabij de Golfkust", zei hij. Ook de naburige staat Louisiana werd gevraagd waakzaam te blijven.

William B. Long, hoofd van het Federaal Bureau voor Rampenbestrijding (FEMA), heeft alle mensen in risicogebied opgeroepen om naar de instructies van de lokale autoriteiten te volgen.  “Laat ons de verwachtingen stellen: Texas zal met een zeer ernstige ramp te maken krijgen. En dat moeten we de mensen laten weten", aldus Long. 

Voor president Donald Trump is het de eerste natuurramp waarmee hij te maken krijgt. Hij volgt de situatie op vanuit het presidentieel buitenverblijf in Camp David en werd vandaag gebriefd over de storm door het FEMA en de Homeland Security.

Trumps woordvoerster, Sarah Sanders, heeft bekendgemaakt dat de president volgende week naar Texas zal afreizen. Op Twitter heeft Trump de inwoners van de risicogebieden alvast aangeraden om te luisteren naar het advies van de lokale en statelijke autoriteiten.

4. Wat zijn de gevolgen van de storm?

De zwaarste gevolgen van orkaan Harvey laten voorlopig nog op zich wachten. Er werden vandaag wel al tientallen vluchten geannuleerd en luchthavens langs de Texaanse kust waarschuwen dat het luchtverkeer voor dagen verstoord zou kunnen zijn.

De storm heeft ook een deel van de olieproductie en -raffinage in de regio verstoord. Zo'n vier procent van de raffinagecapaciteit en bijna tien procent van de offshore-olieproductie is stopgezet. Ook een aantal binnenlandse schaaloliebedrijven hebben hun werkzaamheden stopgezet als voorzorg tegen de voorspelde overstromingen.  

Copyright 2017 The Associated Press. All rights reserved.

Meest gelezen