NICOLAS MAETERLINCK

Cipiers Leuven-Centraal opnieuw aan het werk, "maar problemen nog niet van de baan"

De cipiers van Leuven-Centraal zijn opnieuw aan het werk na een staking van drie dagen. De directie en de vakbonden hebben een voorlopig akkoord bereikt. Al moeten er ook structurele oplossingen komen, zo is te horen.

Het personeel van de Leuvense gevangenis legde dinsdagnamiddag het werk neer en schakelde tot gisterennamiddag over op zondagdienst, waardoor sommige activiteiten voor de gedetineerden geschrapt werden. De cipiers waren boos omdat er te weinig personeel is door alle besparingen. 

Na een urenlange onderhandeling maakten de lokale directie en de vakbonden gisteren enkele afspraken om het meest acute personeelstekort aan te pakken. 

Dit is een noodoplossing, niet meer dan dat.

Hans Lemmens (ACOD)

"De afspraken dienen om de vakantieperiode te stabiliseren. Het is een noodoplossing en niet meer dan dat. In september volgen gesprekken ten gronde", zegt Hans Lemmens van de socialistische overheidsvakbond ACOD. "De problemen zijn zeker nog niet van de baan. Zo zullen we de werkhuizen moeten sluiten als er weer tekorten in de personeelsbezetting opduiken."

Bovendien opent er binnenkort een nieuwe vleugel in Leuven-Centraal, waardoor er honderd extra gedetineerden bijkomen. "Dat zal zeker onhaalbaar zijn."

Meest gelezen