AP

Doden en geweld na veroordeling Indiase goeroe

In India heeft een rechtbank een populaire goeroe schuldig bevonden aan verkrachting. Gurmeet Ram Rahim Singh stond terecht voor misbruik van 2 vrouwelijke volgelingen in 2002. Na de uitspraak braken er rellen uit met zijn aanhangers. Er is sprake van 28 doden.

In afwachting van de uitspraak waren tienduizenden -volgens de BBC zelfs 200.000- volgelingen van de goeroe afgezakt naar Panchkula, in het noorden van India. Uit angst voor geweld had de overheid de omgeving van de rechtbank afgesloten en duizenden leden van de politie, het leger en paramilitaire organisaties opgeroepen.

Maar dat heeft geen zoden aan de dijk gebracht. Na de veroordeling braken er rellen uit. Er zijn berichten van aanhangers die auto's vernielen, busje van de media zijn in brand gestoken. Het geweld beperkt zich ook niet tot Panchkula, in de hoofdstad Delhi zouden volgelingen van de goeroe twee treinstations in brand hebben gestoken.

AP

In een poging om de situatie onder controle te krijgen hebben de ordediensten het waterkanon ingezet en traangas gebruikt.   Bij al dat geweld zijn minstens 28 doden en 250 gewonden gevallen. 

Goddelijke status

De 50-jarige Gurmeet Singh is de leider van Dera Sacha Sauda, een sekte die zichzelf omschrijft als een "welzijns en spirituele non-profit organisatie". Singh heeft naar eigen zeggen 60 miljoen volgelingen, die hem een goddelijke status toebedichten. Ze kunnen of willen dan ook niet aanvaarden dat een rechtbank hem veroordeeld heeft voor verkrachting.

Maandag bepaalt de rechtbank welke straf Singh krijgt. 

Meest gelezen