AP
AP

Doden na aanval op sjiietische moskee in Kaboel

Een aanslag op een sjiietische moskee in Kaboel heeft het leven gekost aan minstens 12 mensen. Volgens een lokaal ziekenhuis zijn er zelfs 20 doden. Terreurgroep IS heeft de verantwoordelijkheid opgeëist.

Een gewapend commando viel de moskee aan tijdens het vrijdaggebed. Volgens ooggetuige blies zeker één kamikaze zichzelf op bij de ingang van de moskee, de bewakingsagent kwam daarbij om. De twee of drie andere leden van het commando drongen daarna het gebouw binnen en openden het vuur.  De ordediensten kwamen massaal ter plaatse en omsingelden het gebouw, waarna het tot een urenlang vuurgevecht kwam met het commando. Volgens de Afghanen zijn alle leden van het commando gedood. 

Dodentol kan nog oplopen

De aanval vond plaats net op het moment dat veel gelovigen naar de moskee kwamen voor het vrijdaggebed. De balans is dan ook zwaar. Volgens het Afghaanse ministerie van BInnenlandse Zaken zijn 10 gelovige omgekomen, net als 2 leden van de veiligheidsdienst. Maar volgens een ziekenhuis zijn er zeker 20 doden en wel 50 gewonden. Veel van die gewonden zijn er erg aan toe, waardoor de dodentol mogelijk nog kan oplopen.

IS verantwoordelijk

Terreurgroep IS heeft op het internet gezegd dat het verantwoordelijk is voor de aanslag. IS is een soennietische organisatie die sjiietische minderheid als ongelovig beschouwt. De terreurgroep heeft sjiieten al eerder in Afghanistan als doelwit gekozen, vorige maand vielen er nog 32 doden toen een gewapende mannen in Herat een sjiietische moskee bestormden. Ook hiervoor eiste IS de verantwoordelijkheid op.  

Meest gelezen