MBE-Photography

Fipronil in eieren: voedselagentschap blokkeert nog 14 bedrijven

De 14 legbedrijven mogen nog steeds geen eieren verkopen nadat het FAVV er na controle sporen van fipronil in had gevonden. Dat bevestigt woordvoerster Katrien Stragier, van het federaal voedselagentschap FAVV. Vorige week dinsdag waren nog 21 pluimveebedrijven preventief geblokkeerd. 

Toen begin deze maand aan het licht kwam dat in onder meer Nederland en ons land fipronil was gebruikt voor de reiniging van kippenstallen, controleerde het voedselagentschap stalen in de Belgische pluimveebedrijven. In totaal werden er daarvan 86 preventief geblokkeerd. Hun eieren werden ook uit de handel gehaald. Het FAVV benadrukte wel herhaaldelijk dat het om preventieve maatregelen gaat: de aangetroffen hoeveelheden fipronil houden geen gevaar in voor de volksgezondheid. Intussen zijn 72 kippenboerderijen opnieuw vrijgegeven, 14 andere blijven nog geblokkeerd.

Worden eieren effectief uit de rekken gehaald?

Bovendien controleert het FAVV ook of de eieren die niet meer mogen worden verkocht wel degelijk uit de rekken worden genomen. Daarvoor gebeurden al 1.000 controles in de distributiesector en de horeca en werd er al een tiental pv's opgesteld. Overtreders riskeren een boete. Het voedselagentschap controleert ook verwerkte producten op basis van eieren in de winkelrekken, zoals koekjes of mayonaise, op de aanwezigheid van fipronil.

Meest gelezen