Video player inladen...

Fout in wetgeving: minder pensioen ondanks pensioenverhoging

Zo'n 128.000 gepensioneerden krijgen sinds de taxshift enkele honderden euro's per jaar meer brutopensioen, maar houden daar netto niets van over. In sommige gevallen krijgen ze zelfs minder pensioen dan voor de taxshift. Het gaat vooral om mensen met een laag pensioen. Minister van Financiën Johan Van Overtveldt (N-VA) werkt aan een oplossing.

Meer koopkracht voor werkenden én gepensioneerden, het is een belangrijke ambitie van deze regering. De pensioenen werden dan ook opgetrokken en de taxshift moet het nettopensioen verhogen. Maar uit onderzoek van gepensioneerdenbeweging OKRA in Het Laatste Nieuws zou nu blijken dat niet alle gepensioneerden effectief meer pensioen krijgen. Sterker nog, een deel zou zelfs minder pensioen krijgen dan voorheen.

"Vooral mensen met lage pensioenen vallen uit de boot"

Zo’n 128.000 gepensioneerden krijgen door de welvaartsenveloppe en index effectief meer brutopensioen, maar daar blijft netto niets van over. “Het extra pensioen wordt gewoon wegbelast en in sommige gevallen houden mensen zelfs minder over dan voor de verhoging en taxshift", klinkt het bij pensioenspecialist Niek De Meester van OKRA. "Vooral de laagste pensioenen vallen uit de boot, wat extra wraakroepend is."

Van Overtveldt: "een rare kronkel in fiscale wetgeving"

Minister van Financiën Johan Van Overtveldt (N-VA) legt uit hoe dit kan. "Het heeft alles te maken met een rare kronkel in de fiscale wetgeving die nogal complex is. We zetten de wetgevende trein in gang om dit zo snel mogelijk op te lossen."

De minister begrijpt dat mensen zich zorgen maken. "We zijn er ons van bewust dat bij de laagste pensioenen het leven niet heel comfortabel is. We hebben die pensioenen dan ook al beduidend verhoogd."

 

Meest gelezen