Guus Schoonewille

Franse wijnproductie laagste sinds 1945

De wijnoogst in Frankrijk zou dit jaar 18 procent lager uitvallen dan vorig jaar. De oorzaak zijn de vriestemperaturen in het voorjaar in verscheidene Franse wijngebieden. Het Franse ministerie van Landbouw spreekt zelfs van een "historisch" lage opbrengst. 

Het zou om de laagste productie sinds 1945 gaan, maar wel met een uitstekende kwaliteit, menen experts. 

De wijnproductie wordt geschat op 37,2 miljoen hectoliter, niet alleen 18 procent onder de productie van vorig jaar, maar ook 17 procent lager dan het gemiddelde van de voorbije vijf jaar. Een combinatie van vriestemperaturen in het voorjaar gevolgd door hitte en droogte, heeft de Franse wijngaarden niet gespaard. De eerste oogsten gebeurden tien tot vijftien dagen vroeger dan normaal, en in veel kleinere hoeveelheden, met uitzondering van de Bourgogne.

Geen schaarste op de markt

FranceAgriMer, het overheidsagentschap voor landbouwproducten, vreest zelfs dat de oogst onder de 37 miljoen hectoliter zou uitkomen. De test van het ministerie van Landbouw dateren van begin augustus en de oogst was toen nog niet begonnen, zegt voorzitter en wijnbouwer Jérôme Despey. "Tijdens de oogst weten we wat de echte oogst zal zijn", klinkt het. "Overal waar geoogst is, daar waar we dachten dat het wat minder zou zijn, is het een pak minder." Volgens Despey gaat het om "de kleine oogst sinds 1945". De kleinste naoorlogse oogst tot nu toe, dateert van 1991 met 41 miljoen hectoliter. Schaarste op de markt verwacht Despey niet, omdat de kelders nog vol zitten met wijn van vorig jaar.

Meest gelezen