Reporters

Geen hoge vrouwenhakken meer in Filipijnse bedrijven. En in België?

Bedrijven op de Filipijnen mogen vrouwen niet langer verplichten om hoge hakken te dragen. De hak is nochtans alom aanwezig in bedrijven in Aziatische landen, maar stuit op groeiend protest. “Ook in België is het lijstje van vrouwenjobs waar de hak bij de dresscode hoort nog best lang”, zegt etiquettespecialist Kevin Strubbe in “De wereld vandaag” op Radio 1.

 

Privébedrijven op de Filipijnen mogen hun vrouwelijke werknemers
niet langer verplichten om schoenen met hoge hakken te dragen op de werkvloer. Een kleine hak van minder dan 2,5 centimeter mag nog wel. "Dankzij deze maatregel worden miljoenen Filipijnse vrouwen bevrijd van het juk van onveilige en gevaarlijke arbeidsomstandigheden", zegt vakbondsvertegenwoordiger Alan Tanjusay. In Azië is de hoge hak nog heel populair en de vakbonden hopen dat andere Aziatische landen het voorbeeld gaan volgen.

Uitstraling en imago

Etiquettespecialist Kevin Strubbe ziet nog veel dresscodes in bedrijven in België. “Het kan bij sommige jobs om veiligheidsoverwegingen gaan, maar vaak is het gemotiveerd door uitstraling en imago. Hakken zie je nog veel bij hostessen, stewardessen, receptionisten of kledingverkoopsters. Het lijstje is best lang.”

Strubbe ziet in zijn contacten met de bedrijfswereld duidelijk evolutie. “Specifiek voor hakken is er wel degelijk gevoeligheid gegroeid bij bedrijven. Ze hoeven niet langer te hoog of te breed te zijn. Sommige bedrijven werken met een doorschuifsysteem. Vrouwen die lang op hakken achter een balie staan, mogen daarna bijvoorbeeld twee uur zittend werk doen.”

Hakken geven status

Het neemt niet weg dat hoge hakken minder comfortabel zijn en oorzaak kunnen zijn van fysieke klachten. Waarom blijft de hak dan populair? Kevin Strubbe: “Het kan in zekere zin met seksisme te maken hebben. Maar vergeet niet dat hoge hakken ook status geven. Ooit droegen zelfs mannen hoge hakken. De kunst van het lopen op hoge hakken verwekte zelfs aanzien. Het lopen op hakken maakt je niet alleen groter. Het doet je rechter lopen, je schouders en rug zijn rechter en dat maakt indruk.”

Algemeen verliest de hak wel terrein, net zoals de das bij de man. Kevin Strubbe: “Mensen hebben meer nood aan vrijheid, aan het informele. Naarmate klanten informeler worden, zal het evolueren. Veel werkgevers blijven hiervoor echter beducht. Ik zie nog niet snel een bankdirecteur een klant opwachten in een boxershort.”

Meest gelezen