Janssen Pharmaceutica: “Product is niet ontwikkeld om mensen te doden”

Janssen Pharmaceutica is er niet over te spreken dat een van zijn producten is gebruikt bij een executie van een ter dood veroordeelde man in de Verenigde Staten. Gisteren kreeg in Florida een man een dodelijke cocktail van medicijnen toegediend, met daarin het middel etomidaat. Dat is een verdovend middel waar Janssen Pharmaceutica al sinds de jaren zestig een patent op heeft.

Gisteren rond 11 uur onze tijd kreeg in de Amerikaanse staat Florida de 53-jarige Mark Asay een dodelijke injectie. Voor het eerst in anderhalf jaar werd er opnieuw een executie uitgevoerd in Florida. Asay werd ter dood veroordeeld voor een dubbele moord en zat al 29 jaar in de dodencel.

Een racistische en een homofobe moord

In de zomer van 1987 trekt Mark Asay samen met zijn broer en een vriend naar Jacksonville. Ze zijn  er op zoek naar prostituees. In hun zoektocht ontmoeten ze Robert Lee Booker. Mark Asay raakt in een felle discussie met Booker, slingert de zwarte man allerlei racistische woorden naar zijn hoofd  en schiet hem in de borst. Booker kan nog ontkomen maar wordt even later dood aangetroffen in een steegje. Het trio zet zijn zoektocht naar prostituees verder en vindt er een: Renee, een als vrouw verklede man. Renee alias Robert bekoopt de ontmoeting met zijn leven. Mark Asay schiet ook hem door de borst.

Dodelijke cocktail

In 1988 wordt Asay ter dood veroordeeld, maar hij gaat in beroep. Door een gerechtelijke procedureslag slaagt hij erin zijn executie uit te stellen. Tot gisteren. Asay werd ter dood gebracht door toediening van een dodelijke cocktail van medicijnen.

De cocktail bestond uit 3 bestanddelen:

  • Etimodaat verdooft de terdoodveroordeelde
  • Rocuroniumbromide verlamt hem
  • Kaliumacetaat zorgt dat het hart stilvalt

Geen product om mensen te doden

Etimodaat is een middel dat ontwikkeld werd bij Janssen Pharmaceutica in de jaren 60, als anestheticum. Janssen Pharmaceutica  is een Belgisch farmaceutisch bedrijf dat werd opgericht door de gerenommeerde dokter Paul Janssen en maakt deel uit van de Amerikaanse bedrijvengroep Johnson & Johnson.

Bij Janssen Pharmaceutica zijn ze niet opgezet dat hun product werd gebruikt bij een executie. “Als Janssen Pharmaceutica zijn wij toegewijd aan het ontdekken en ontwikkelen van nieuwe geneesmiddelen voor grote medische problemen”, zegt Luc Van Oevelen van Janssen Pharmaceutica. “Wij proberen het leven van patiënten te verlengen en te verbeteren. Dus wij kunnen uiteraard niet achter het gebruik van deze geneesmiddelen staan voor toediening van dodelijke injecties”.

Farmareuzen tegen het gebruik van hun medicijnen bij executies

Janssen Pharmaceutica is niet de enige geneesmiddelenfabrikant die zich kant tegen het gebruik van hun medicijnen bij de executie van terdoodveroordeelden. Twee farmaceutische bedrijven, Fresenius Kabi USA en West-Ward Pharmaceuticals, stapten een paar maanden geleden naar de Amerikaanse rechterbank om te voorkomen dat hun geneesmiddelen werden gebruikt voor een serie executies in de staat Arkansas.

Volgens hen hebben ze nooit toestemming gegeven voor het gebruik van de middelen voor het uitvoeren van executies. Beide bedrijven hebben bij de levering van hun medicijnen aan distributeurs uitdrukkelijk bepaald dat die alleen mogen worden doorverkocht aan ziekenhuizen en dergelijke instellingen, maar niet aan gevangenissen. Ook het farmaceutische concern Pfizer wil niet meer dat zijn producten worden gebruikt bij executies van terdoodveroordeelden in de VS.

Meest gelezen